Hashhandel flyttes fra Christiania: Bandekrig blusser op i København

Bandedrab, skudepisoder og knivstik, spredning af narkohandelen, visitationszoner rundt om i København – og en korrupt retssag mod hashhandlere, hvor politiet af anklageren fik at vide, hvordan de skulle vidne. Sådan ser det ud, efter christianitterne besluttede at skride til handling og selv lukke Pusher Street – og appellerede til at folk købte deres hash andre steder.

Af Kommunistisk Politik

idiotiChristianias eget idioti rykker ud

Der var ingen ende på politikernes og politiets trusler mod Fristaden Christiania efter et ude fra kommende bandemedlem skød to betjente – og lidt senere selv blev dræbt. Narkotikaen, hashen og skuddene – det var alt sammen Christianias skyld. Det var et arnested for kriminaliteten i København. Blev Pusher Street ryddet, ville den stort set være udryddet.

En stor retssag mod hashsælgere på Christiania – kaldet ’Nordlys’ – skulle stække salget. Mange har siddet fængslet, en del er dømt, og nogle sager er ikke afgjort. Politiet optrappede mod Christiania, opildnet af især borgerlige politikere.

Da christianitterne så ryddede Pusher Street og opfordrede folk til at købe deres hash et andet sted, skete noget helt andet: Narkotikahandelen bredte sig til andre kvarterer, og bandekrigen om kontrollen med gadesalget blussede op. Med drab, skud, knivstik mange steder i byen. Det har ført til en øget spredning ikke bare af hash, men også af hårde stoffer.

Det er en sammenhæng, som totalt forties af presse, politi og politikere.

I hele 2016 har politiet på trods af optrapning af bandevold igennem hele året nedtrappet indsatsen mod banderne. I det første halvår var den reduceret med 25 pct. i forhold til året før. Terrorbevogtning, flygtningekontrol og Christianiaoptrapning ses som nogle af årsagerne.

Det omstridte  Christiania har selv været et offer for en  kamp mellem forskellige bander om kontrollen med gadepusherne gennem de senere år.

Den foregår også andre steder, og har efter Pusher Streets lukning hurtigt bredt sig ud over byen og i forstæderne. Noget af hashhandelen er vendt tilbage til Christiania – men det meste ligger nu udenfor – i bandeomstridte territorier.

I den seneste uge er en person blevet dræbt på Østerbro og tre andre såret af skud. Flere andre steder i København har der været banderelateret voldsepisoder. Også Næstved har oplevet bandekrigen – og visitationszoner, oprettet af politiet, der også opretter dem i hovedstaden.

Samtidig er sagerne i Nordlys-komplekset løbet ind i store vanskeligheder. Trine Outzing, anklageren i Østre Landsret er blevet fjernet, mistænkt for embedsmisbrug ved at have instrueret politifolkenes vidneforklaringer. Seks anklagede har måttet løslades. Retsbehandlingen af sagerne er udskudt. Forsvarerne vil have de allerede afgjorte sager revurderet, fordi der også der er forekommet ulovlig vidneinstruktion.

Hele denne sag trænger til at blive belyst og ikke til at indhylles i mørke.  Det var nemt, da Christiania kunne få skylden for det hele. Det går ikke længere.

Bandevold, spredningen af narkohandelen, spørgsmålet om fortsat kriminalisering af hash og politiets prioriteringer hænger sammen i et problemkompleks – og løsningen er ikke Luk Christiania.

Der kræves mange tiltag. Et enkelt af dem kunne være legaliseringen af hash.

Se også

Efterspil Christiania: Debat om fri hash og undersøgelse af mulig politilikvidering
KPnet 3. september 2016

 

KPnet 9. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater