Efterspil Christiania: Debat om fri hash og undersøgelse af mulig politilikvidering

Christianitterne tog sagen i egen hånd og ryddede Pusher Street oven på skuddene mod politiet og en mediestorm, der holdt fristaden ansvarlig. Debatten om legalisering af marihuana er blusset kraftigt op – og en undersøgelse er sat i gang af omstændighederne ved den formodede gerningsmands død. Han blev livsfarligt skud under anholdelsen. Var det i virkeligheden en likvidering?

Af Kommunistisk Politik

christiania_pusher_street
Christianitternes rydning af Pusher Street er et klart signal om, at det ikke er fristaden, der står bag hashhandelen eller tjener på den. Symbolsk anbragte de en af de lukkede hashboder foran Christiansborg: Problemet er politisk.

Christianitterne vil have andre ting end hash som attraktion i den nu forhenværende pushergade. Men de har også en forhåbning om, at en legalisering af marihuana kan føre til at hashcafeer lovligt kan vende tilbage til fristaden – og at den kan bevare sit gode image rundt om i verden.

Næst efter den lille havfrue er Christiania faktisk Københavns største turistattraktion.

I årevis er det lykkedes christianitterne ved aftaler med pusherne at holde salget af hårde stoffer væk fra Christiania. Det har været en rigtig samfundsnyttig gerning. Men politichikane og stadig stærkere bandekontrol også med hashhandelen har skabt en uholdbar situation.

Skudepisoden og rydningen af Pusher Street gør holdningen til hash og narkotikapolitikken til et akut spørgsmål og noget andet end et politianliggende, der kører i samme dårlige spor. Både politikere og politi ved, at lukket ude fra Christiania vil hashhandelen flytte til andre kvarterer i København og sprede sig endnu mere ud over landet.

Hash-handelen på Christiania har også været en bekvem måde at ’isolere’ problemet – og gøre christianitterne til syndebukke.

Fri hash: Legaliser marihuana

Mens brugen af hård narkotika har været stagnerende, og ifølge det kriminalpræventive råd har det været faldende blandt unge, er brugen af marihuana vokset i hele befolkningen. Det betragtes af de fleste som et nydelsesmiddel på linje med alkohol. På globalt plan er hash næstefter alkohol det mest anvendte nydelses/rus-middel.

Et flertal af danskerne vil legalisere hashen, mens et stort folketingsflertal er imod. Den seneste Gallup-måling herom fra slutningen af juni taler et klart sprog

Se
De fleste danskere vil have fri hash – men regeringen siger nej
Berlingske Tidende 26. juni 2016

Endnu flere vil legalisere hash til medicinsk brug. De positive virkninger i den sammenhæng er veldokumenterede.

Regeringen er imod. Den kender kun et middel mod problemer af enhver art: Mere politi. Og strengere straffe. For den har narkospørgsmålet ikke mindst været et spørgsmål om at lukke Christiania.

I mange lande er man kommet til den erkendelse, at narkoproblemer ikke løses med en ’krig mod narko’. Den er slået fejl over det hele, selvom den har været en topprioritet hos amerikanske præsidenter. Den har ført til at alle narkotika forskelsløst er slået over én kam. Men militær, politi og hårde straffe skaber simpelthen flere problemer uden at komme narko eller profitabel narkokriminalitet til livs.

Det har ført til at flere og flere lande har legaliseret hash, eller har gjort hash lovlig til medicinsk brug.

Se f.eks.
Overblik: Udlandets erfaringer med legalisering af hash
TV2 20. juni 2016

Måske Christianias drøm om ’coffeeshops’ med fri hash a la Amsterdam alligevel ikke er så langt væk igen.

Blev Meza Hodzic likvideret af PETs aktionstyrke?

Skudepisoden på Christiania onsdag aften ved 22-tiden er rimelig klarlagt. Den er også filmet. Den 25-årige Meza Hodzic rev sig løs, da to civilklædte betjente ville anholde ham. Her kom det til en skudveksling. Han trak en pistol og skød og sårede dem begge, den ene med et skud i hovedet. En civil polsk mand blev også skudt. Angiveligt skal Hodzic have råbt til ham: ’Er du også fucking panser?’, skød ham i benet og tog flugten fra stedet. Politifolkenes skud ramte ikke nogen.

Tilsyneladende har terrorgruppen IS taget ’æren’ for skuddene mod politiet og udnævnt Hodzic til deres egen islamistiske kriger. Det er ren propaganda. Der er tale om gemen kriminalitet.

Hodzic er af kroatisk baggrund og kom til Danmark som fire-årig og kendt som kriminel med bandetilknytning. Han har intet at gøre med Christiania, andet end en forbindelse til hashsalg.

Hvad der skete, da Hodzic om morgenen efter skuddene mod betjentene blev anholdt og dødeligt såret ved Vinkelhuse i Tårnby på Amager, er derimod uklart.

Den 25-årige overlevede ikke mødet med PETs aktionsstyrke, men døde natten til fredag efter at være blevet fængslet in absentia.

Angiveligt blev Hodzic ramt under en skudveksling. Men hvem der skød hvornår er ikke klarlagt. Den Uafhængige Politiklagemyndighed DUP er sat til at undersøge forløbet. Hodzic skal obduceres og det faktiske forløb omkring anholdelsen skal etableres.

Se
25-årig formodet gerningsmand bag Christiania-skyderierne skal obduceres
BT 2. september 2016

Se også

Drømmenes fristad
Af Dorte Grenaa, KPnet 30. august 2003

KPnet 3. september 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne