Nobels Fredspris til et regime, som har dræbt tusindvis af faglige tillidsfolk

Hvorfor protesterer den norske og internationale fagbevægelse ikke mod tildelingen af Nobels fredspris til et morderiske og fagforeningsfjendligt regime, spørger Olav Boye, tidligere generalsekretær for Den internationale grafiske føderation – og med et kontant kendskab til forholdene for faglige kræfter i Colombia.

obama_y_santos

Fredsprismodtagere: Juan Manuel Santos og Barack Obama

I år er Nobels Fredspris blevet tildelt Colombias præsident Juan Manuel Santos. Begrundelsen er at myndighederne har fået en fredsaftale med FARC-guerillaen. Præsident Santos har tidligere været forsvarsminister under præsident Alvaro Uribe, som har et endnu værre omdømme på grund af manglende menneskerettigheder og tusindvis af drab på faglige tillidsvalgte.

Colombia er det farligste sted i verden for fagorganiserede og ikke mindst deres tillidsvalgte. Hvert år bliver det dræbt ledere, aktivister og medlemmer i de faglige, alene fordi de er fagorganiserede. I de sidste tyve år er mere end 2500 fagorganiserede dræbt, flere end i resten af verden til sammen.

Det hemmelige politi lagde for nogle år siden en dødsliste frem med faglige ledere som skulle aflives. Det colombianske regime gør ikke ret meget for at få gjort en ende på den anti-faglige vold. 98 procent af drabssagerne, hvor faglige er involveret bliver aldrig efterforsket eller bragt for en domstol.

Det giver grønt lys for paramilitære, soldater og alle andre om, at drabene kan fortsætte uden at det får følger for de skyldige. Det er dette regime og dets præsident som nu kan prale af, at de har fået Nobels Fredspris fra Norge.

Sådan skriver den tidligere faglige tillidsmand, nordmaden Olav Boye i en kommentar til valget af dem colombianske præsident som fredsprismodtager. Olav Boye var generalsekretær for Den Internationale Grafisk Føderation i 1990’erne.

Han beretter om, hvordan han blev modtaget i Bogota til en tre dages faglig konference: Han blev udvist med et livslangt forbud mod at vise sig i Colombia og har fulgt forholdene i landet nøje.

Hvordan går det til at norsk LO i stedet for at protestere mod tildelingen af fredsprisen til et morderisk og fagforeningsfjendsk regime erklærer sig tilfreds med den – og hvorfor kommer der ingen afstandtagen fra ITUC – den internationale faglige sammenslutning? spørger Boye.

Om den norske fredspriskomite og deres valg af modtagere, konstaterer Boye at der ikke er grund til forbavselse over at de vælger en præsident og tidligere krigsminister:

En række krigsforbrydere kan smykke sig med udmærkelsen som var ment til folk, som har gjort end indsats for fred og nedrustning. For mange i andre lande har prisen et dårligt ry, især blandt dem som kæmper mod imperialisme og USA’s og EU’s markedsliberalistiske verdensorden.

Både den amerikanske præsident Obama og EU (!) har modtaget prisen.

Læs hele Olav Boyes beretning (på norsk) på steigan.no
Nobels Fredspris til regime som har drept tusenvis av faglige tillitsvalgte

Se også

Will Presidents Obama and Santos Repeat Plan Colombia?
Telesur 4. februar 2016

Terror: 185 miljøaktivister dræbt i 2015 – flere end nogensinde
KPnet 21. juni 2016

Nobels fredspris til EU: Forbryderisk pris mødt af fredsengle
KPnet 1. december 2012

En provokation mod verdens folk: Nobama, Nobel, Noway
KPnet 23. oktober 2009

KPnet 8. oktober 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne