Colombia: Højrefløjen taber første runde i præsidentvalget

Første runde i Colombias præsidentvalg resulterede i et historisk nederlag for landets reaktionære regime. Med støtte fra 40,9 procent af stemmerne vandt Gustavo Petro og hans vicepræsidentkandidat Francia Márquez en vigtig milepæl. For første gang skal Venstrefløjen dyste i anden runde, der er planlagt til den 19. juni, med en reel mulighed for at vinde.

Kandidaten til den “historiske pagt”, Gustavo Petro, vandt første runde med 40,9%, efterfulgt af Rodolfo Hernández med 28%. Den colombianske højrefløj blev besejret som et udtryk for folkets afvisning af Iván Duque’s regering, hadet til Uribismo, samt den folkelige mobilisering der kom til udtryk ved opstanden i 2019 og de massive protester i 2021.

Højrefløjen måtte satse på en mørk skikkelse, der praler af sin maskulinitet, og som påpegede, at hans filosofiske reference er Hitler. Hernández, en gammel politiker, der var borgmester i Bucaramanga og retsforfulgt for korruption, skubbede Federico Gutiérrez (Fico) til side, der repræsenterede den traditionelle højrefløj, og som blev støttet af den nuværende præsident Duque og af Álvaro Uribe selv.

Som kammeraterne i Colombias Kommunistiske Parti (marxistisk-leninistisk) PCC (ML) påpegede, viser valgresultatet, at colombianerne støtter en demokratisk regering, der engagerer sig i lokalsamfundet, og som presser på for reformer, der vil eliminere årsagerne bag den væbnede konflikt og sikre friheder og rettigheder for folkene og arbejderne.

Petros sejr er et meget stærkt slag mod den colombianske højrefløj, mod Uribe, Gaviria og Pastrana. Selv Hernández’ skridt viser dette, fordi han forsøgte at sælge sig selv som en outsider, bortset fra borgerskabets officielle diskurs.

Resultaterne af den 29. maj, som førte til Petros delvise triumf, viser en træthed hos Colombias folk med de anti-folkelige regeringer, især Iván Duques. Men de viser også evnen til enhed og organisation hos de folk, der formåede at definere et enhedsprojekt kaldet “Den historiske pagt”, som kunne tilpasses arbejdernes krav, bønderne, de unge fra byen og kvinder såvel som fra det dybe Colombia repræsenteret af Francia Márquez (leder af de afro-colombianske sektorer), der sætter fokus på diskrimination og udelukkelsen af store grupper af den colombianske befolkning.

Uanset valgresultatet i anden runde er denne delvise sejr i sig selv et vigtigt fremskridt i konsolideringen af bevægelsen for forandring, der kræver et demokratisk, patriotisk og solidarisk alternativ. Som kammeraterne i PCC(ML) bekræfter: “En bevægelse der har forpligtet sig på kampen for forandring, er nødt til at gå videre mod enhed og dannelsen af en stor bred politisk front af masserne”, og i den forstand støtter de alle handlinger, der styrker enheden mellem venstrefløjen og de arbejdende klasser.

Kampen i anden runde vil være ekstremt hård, Colombias historie er i hænderne på folkene og arbejderne. Borgerskabet og imperialismen vil gøre alt for at forhindre et folkeligt alternativs sejr, men det vil heller ikke være let for dem, fordi de må fordoble deres stemmetal. Enheden i bevægelsen, dens styrke og bredde vil gøre det muligt at tiltrække småborgerskabets tvivlende og frygtsomme grupper.

Oversat fra

Click to access semanario_en_marcha_2003.pdf


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne