Terror: 185 miljøaktivister dræbt i 2015 – flere end nogensinde

Målrettede drab på miljøaktivister og fagforeningsfolk, som protesterer mod multinationale selskabers udplyndringer og landkonfiskationer, finder sted i stor skala verden over. Tallet vokser hurtigt. Det er en form for dødbringende terror,  der stort set aldrig sættes fokus på i mainstream-medierne.

Berta-caceres-

Mordet på den honduranske miljøaktivist Berta Caceres, der blev dræbt på bestilling i hendes eget hjem, var et af de få drab på aktivister i 2015, der blev omtalt i de store medier

Websitet Global Witness følger miljøforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser verden over. I en helt ny rapport konstaterer det, at ikke mindre end 185 mennesker i en lang række lande blev dræbt sidste år, alene fordi de forsøgte at forsvare deres jord, skove og floder mod destruktiv industriel udnyttelse.

Det gør 2015 til det farligste år nogensinde for miljøaktivister. Mere end tre bliver dræbt hver uge. Tallet er dobbelt så højt som antallet af dræbte kritiske journalister – en anden gruppe, der kan komme magthavere og magtfulde interesser på tværs.

Drabene fordeler sig på 16 forskellige lande, langt de fleste i Latinamerika, Afrika, Asien og Stillehavsregionen.

’Top 10’ spænder fra Brasilien med 50 dræbte, Filippinerne med 37 og Colombia med 26 over Peru og Nicaragua hver med 12 dræbte, Congo-Kinshasa (11), Guatamala (10), Honduras (8), Indien (6) til Mexico på tiendepladsen med fire dræbte miljøaktivister (og mange andre politiske terrordrab i andre kategorier).

De fleste er dræbt i forbindelse med minekonflikter (udvinding af mineraler osv), men der bliver også dræbt aktivister i forbindelse med skovrydning, kvægopdræt og anlæggelse af vandkraftdæmninger.

40 procent af de dræbte tilhører oprindelige befolkninger, der slås for deres interesser mod mineselskaber, der støttes af stater, der ikke vil anerkende deres rettigheder.

Global Witness kalder det stærkt stigende antal mord for ’chokerende’ og konstaterer:

“Disse tal vidner om at miljøet er blevet en ny slagmark om menneskerettigheder. Over hele verden trænger den kommercielle industri stadig dybere ind i nye områder, drevet af efterspørgslen af produkter som tømmer, mineraler og palmeolie. Lokalsamfund, der sætter sig op imod dette, befinder sig i skudlinjen fra selskabernes private sikkerhedsfolk, statslige styrker og et blomstrende marked for lejemordere.”

Se mere og download rapporten 

On Dangerous Ground
Global Witness 20. juli 2016

Se også

DONG’s beskidte kulleverandør: Minedrift på basis af drab og folkefordrivelse
KPnet 20. december 2015

March for Moder Jord ved COP20 i Peru: Største miljøprotest i Latinamerika nogensinde
KPnet 11. december 2014

 

KPnet 21. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater