Fredsfestival Aarhus 2016: For et Danmark fri af stormagtsalliancer

Søndag d. 9. oktober inviterer Århus mod Krig og Terror til Fredsfestival. Det sker på en baggrund af krig og fornyet oprustning, hvor Danmark og Norden flyttes i position på NATOs skakbræt i et væbnet pres på Rusland. Mens krigsdeltagelsen samtidig fortsætter i Syrien og Irak. Fredsfestivalen giver mulighed for at udveksle viden, erfaringer og planer for krigsmodstand i Danmark og Norden.

stop-oprustning-2016-a4-copyÅrhus mod Krig og Terror skriver i deres pressemeddelelse:

– Vores medlemskab af stormagtsalliancerne NATO og EU får større og større betydning for alt hvad der sker i dansk politik – for politik, økonomi og udenrigspolitik. Danske fly bomber i Syrien og Irak, soldater sendes til baser i Østeuropa, missilskjoldet bygges op, militærbudgettet står overfor at blive øget, så der bliver råd til nye kampfly til nye krige – mens velfærden skæres hårdt tilbage. Det er farligt og ikke ok.

Tiden er i allerhøjeste grad inde til at skabe en stærk opinion og bevægelse mod krig og oprustning og gøre os fri af de kræfter der ønsker og spekulerer i krig og prioriterer aggressiv udenrigspolitik over velfærd.

Tid og sted:
FOLKESTEDET, CARL BLOCHS GADE 28, 1 SAL D. 9. OKTOBER KL 12 – 17

En brik på NATO’s skakbræt – hvordan kan situationen ændres?

Oprustningen og krigsforberedelserne fortsætter og optrappes i de nordiske lande, der udgør et vigtigt område for NATO. Danmark bliver gjort til en brik i et yderst farligt scenarie, hvor der lægges militært pres på Rusland og opbygges en væbnet mur fra nord til syd bestående af radarsystemer, permanente tropper, fly og søfartøjer – mens krigsdeltagelsen samtidig fortsætter i Syrien og Irak.

Fredsfestivalen i Aarhus vil give et overblik over situationen og vil udveksle erfaringer og idéer om opbygningen af den nødvendige modbevægelse for fred og et Danmark fri af stormagtsalliancer.

Et årligt mødested for krigsmodstandere fra hele landet

Fredsfestival i Aarhus er blevet en tilbagevendende årlig tradition, der ikke kun er et lokalt fænomen, men inviterer og samler fredsfolk fra hele landet. Der et et stort behov for at udveksle synspunkter og erfaringer om retningen for fredskampen, og også for at samles omkring fælles kampagner, som vi bl.a. ser det i kampagnen Nej tak til nye kampfly.

Det tilsvarende gælder i forhold til de andre nordiske lande; vi står i en fælles situation, og samarbejdet må styrkes. På NATO’s skakbræt udgør Norden en særlig strategisk brik, en Nordflanke for USA mod Rusland. Norden er for NATO og USA et opmarchområde og en mulig krigsskueplads, hvis presset mod Rusland udvikler sig til en militær konfrontation. En konfrontation der kan indebære brug af atomvåben. USA’s atomstrategi opererer med et muligt ‘first strike’ – angreb og nye atomvåben er under produktion særligt til regionalt brug – med en påstået begrænset skadevirkning, hvad der kun gør situationen ekstra farlig.

På den baggrund er samarbejdet mellem fredsbevægelsen i de nordiske lande også under opbygning. Et eksempel ser vi Fredssamtalerne i Degerfors, ligesom Fredsfestivalen i Aarhus i 2015 samlede oplægsholdere fra Island, Sverige, Norge og Danmark.

Emner på Fredsfestival Aarhus

Et af de fælles nordiske områder der vil blive sat spot på er den kommende NATO-øvelse Aurora 17, der vil finde sted i Sverige i september 2017, en øvelse der også er aktuel for Danmark. De store krigsøvelser må ses som et led i det trusselsbillede der bygges op, og danske soldater og materiel vil højst sandsynligt deltage.

Øvelsen inddrager 16.000 svenske soldater samt NATO-tropper. Den skal træne ‘et pludseligt angreb’ fra en fremmed magt (læs Rusland). Navnet Aurora understreger den russiske forbindelse, da Aurora var navnet på den russiske krydser, hvorfra den russiske revolution blev indledt i 1917.

Fredsfolk fra Göteborg vil på fredsfestivalen fortælle om dette NATO set-up, der også inddrager Gotland og Stockholm. På Gotland er man ved at genåbne en tidligere militærbase som øvelsesområde. Gotlands kyst skulle have en eksemplarisk lighed med russiske kyster mod Østersøen/Det baltiske Hav, som NATO ønsker at forvandle til et NATO indhav.

NATO presser på for at inddrage Sverige i sin krigsstrategi. Värdslandsaftalen’ der bl.a. giver NATO ret til at bruge Sverige som øvelsesområde og oprette baser på svensk jord blev underskrevet i år, på trods af et flertal i befolkningen.

Kampagnegruppen Nej til NATO stifter i oktober en landsdækkende organisation, der vil tage kampen op mod NATO og for svensk neutralitet. Dette er også meget relevant for danskerne, da NATO på grund af sin aggressive strategi bliver en stadig større trussel mod freden og som sådan noget fredsbevægelsen må forholde sig til.

Fredsorganisationer og grupper vil få lejlighed til at lægge deres erfaringer og idéer frem, og den fremtidige fredskamp og udviklingen af den bliver et vigtigt punkt på fredsfestivalen i Aarhus.

Arrangementet vil være krydret med musik, sang, digtoplæsning og anden optræden og der vil være mulighed for at købe mad og drikke i fredsfestivalens café fra kl. 11.30

Se begivenhed på facebook Fredsfestival Aarhus 2016

PROGRAM

Titti Wahlberg fra fredsbevægelsen i Göteborg:
Mobilisering og aktioner mod NATO øvelsen ‘Aurora 17’ (over skype)

Tine Spang Olsen: NATO – med krig på dagsordenen

Carsten Andersen: Bevægelse mod krig og oprustning

Fri mikrofon: Fredsorganisationernes planer, idéer og arbejdsformer.

Optræden:

Klovnen Dario Solina
Sang og musik Gudmund Auring
Digte ved Tomas Dalgaard

Caféen vil være åben fra kl 11.30

Download pjece om Fredsfestival Aarhus 2016

Side 1
Side 2

 

 

 

Kpnet 30. september 2017

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater