FOA: En regering på flugt fra velfærden

FOA er stærkt kritisk over hovedelementerne i regeringens nye helhedsplan. Planen ligner en flugt fra den nordiske velfærdsmodel, og vil betyde ny og større ulighed i Danmark.

demo_kbh_12052016-Statsministeren siger, han vil stramme bardunerne i velfærdets telt. Men problemet er det åbenbare, at det vil regne ind i teltet i årene, der nu følger, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

-FOAs medlemmer får igen at vide, de skal arbejde længere, og pensionsalderen skal udskydes. Det er i forvejen de kortuddannede og ufaglærte, der lever kortest, og har de klart færreste gode leveår tilbage, når de går på pension. Nu er udsigten, at de skal have et forringet otium. Det er ganske enkelt uretfærdigt, nævner Dennis Kristensen.

-Så vil statsministeren skaffe lavere skat og bedre velfærd på én gang. Det er bluff. Når regeringen siger, der er 22 milliarder til velfærd i de kommende år, så glemmer man bevidst, at demografien – altså forholdet med at der kommer markant flere ældre, og at børnetallet igen stiger væsentligt – at det æder mellem 37 og 40 mia. kr. i perioden. Da jeg gik i skole ville man sige, at sådan et regnestykke gav klart færre penge til den enkeltes velfærd på plejehjemmet, i skolen eller i vuggestuen. Forholdet betyder igen, at basispersonalet i den offentlige sektor skal løbe hurtigere og hurtigere fra år til år. Det er også beskæmmende, siger Dennis Kristensen.

-Oven i hatten kan vi nu få lov til at betale til de velstilledes topskattelettelser. Det vil desværre gøre op med den måde, vi i de nordiske lande har tænkt sammenhængskraft på. Uligheden vil igen vokse. Det er en trist og sørgelig udvikling, mener Dennis Kristensen.

FOA kan godt se enkelt-elementer i planen vedtaget, f.eks. et forslag om at forhøje lønmodtagerfradraget, hvis skatteindtægterne sikres på anden vis.

-Der er også en spændende erkendelse i oplægget om, at de 700.000 personer, der ikke har pensionsordninger, nu skal have en. Det lovede Poul Schlütter i øvrigt også i sin tid som statsminister. Regeringen har også fokus på de meget store samspils-problemer, der er i de nuværende arbejdsmarkedspensioner, hvor man sparer op som aftalt, men modregnes væsentlig i offentlige ydelser, når pensionen udbetales. Kan man få løst denne udfordring, så vil der dog være en enkelt fin ting at rose regeringen for. Må den dag komme snart, siger Dennis Kristensen.

Finanslov 2017 giver kun peanuts til børn og ældre

De småpenge, der afsættes til børn og ældre, vil ikke rokke ved kommunernes planer om mindre velfærd i det kommende år.

Klippekort til ældre og en pulje til kvalitetsforbedringer i daginstitutioner og nedbringelse af den negative sociale arv. Det lyder alt sammen godt. Problemet er bare, at pengene slet ikke strækker, mener Dennis Kristensen.

En ny rundspørge til økonomicheferne i kommunerne viste for få dage siden, at hver anden kommune forventer at have færre ansatte i det kommende år, og 4 ud af 10 vil spare på serviceudgifterne. En fjerdedel vil spare på udgifterne pr. barn og ældre.

-Regeringen giver skattelettelser til de rigeste og påstår, at velfærden vil blive bedre. Men kommunerne, der står for de borgernære velfærdsområder, siger, at økonomien slet ikke hænger sammen, og at det vil gå ud over servicen. Det hænger jo slet ikke sammen, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

– Hvis vi skulle sikre velfærden til flere børn og ældre, så skulle der være afsat et milliardbeløb, fordi antallet af ældre stiger voldsomt de kommende år, og børnetallet også er på vej op mange steder.

Regeringen har allerede inden finanslovsforslaget varslet penge via satspuljen til et nyt tilbud til borgere med svære psykiske problemer, men finanslov 2017 kommer ikke tættere på en konkretisering af hverken beløb eller indhold.

-Vi har derfor stadig til gode at se, om regeringens udspil reelt vil skabe mere tryghed for beboere og ansatte på landets bosteder, siger Dennis Kristensen.
Se også

’2025-plan’ og finanslov 2017: Vejen til slagtning af de sidste rester af den danske velfærd
KPnet 30. august 2016

Kommunerne kører igen med grønthøsteren: 4 af 10 vil igen skære ned
KPnet 27. august 2016

 

KPnet 31. august 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater