Kommunerne kører igen med grønthøsteren: 4 af 10 vil igen skære ned

2017 byder på færre kommunalt ansatte, og en række kommuner vil bruge færre penge på børn og ældre. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for FOA.

demo_kbh_12052016

Fra protesterne mod ‘omprioriteringsbidraget’ 12. maj 2016: Det er droppet, men de kommunale nedskæringer fortsætter Ny protester landet over den 14. og 15. september

Godt hver fjerde kommune vil til næste år bruge færre penge pr. barn, og næsten hver fjerde vil bruge færre penge pr. ældre. I alt vil 4 ud af 10 kommuner forringe den borgernære service i 2017 i forhold til 2016. Det vækker bekymring hos FOAs formand, Dennis Kristensen.

-Jeg synes, at økonomicheferne sender et meget markant signal om tab af velfærd her halvanden måned før de kommunale budgetter skal vedtages, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

-Der er skåret så voldsomt i kommunerne i de senere år, og den tendens skal stoppe nu, hvis vi stadig skal kunne kalde os selv et velfærdssamfund.

Næsten hver anden kommune peger i undersøgelsen på, at de forventer færre ansatte i det kommende år. Og det vil kunne mærkes, mener Dennis Kristensen.

-Hvis den økonomiske ramme er den samme, selvom behovene i kommunerne stiger i takt med det øgede antal ældre og børn, så siger det sig selv, at man må skille sig af med medarbejdere og sænke servicen. Det er præcis det, undersøgelsen sætter fokus på. Alle områder står for skud. Det lader ikke til, at noget er forbigået, siger Dennis Kristensen.

Han opfordrer politikerne til at tage resultaterne af undersøgelsen til efterretning, når de diskuterer, hvem der skal have glæde af skattelettelser.

-Diskussionen om skattelettelser har handlet meget om, hvem skattelettelserne skal gå til. Men i min optik er der slet ikke råd til skattelettelser – hverken til den ene eller den anden. Der er i stedet brug for en genopretning af velfærden. Hvis kommunerne skal levere det, som borgerne forventer, skal velfærd og velstand følges ad, siger Dennis Kristensen.

Se hele Epinions undersøgelse her (pdf)

Kommunal budgetundersøgelse for 2017

Se også

Velfærdsalliance.dk: Den 15. september handler om at forsvare vores velfærd
KPnet 13. august 2016

‘Sort onsdag’, kontanthjælpsloft og 225 timers regel: Rul nedskæringerne tilbage!
KPnet 23. august 2016

Omprioriteringsbedraget fortsætter: Stop for Løkke og Co.!
KPnet 13. juni 2016

 

KPnet 27. august 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne