Monopolernes EU: Ingen chance for folkelig indflydelse

ud_af_eu
EU bevæger sig mod en stadig tættere union. Hvor de formelle spilleregler i øjeblikket måtte levne plads til at sige fra overfor monopolernes interesser søger EU veje til at forhindre dette. Det ses tydeligt i to aktuelle sager: Monopolernes ret til at sælge kræftfremkaldende sprøjtegifte som RoundUp, og EU’s overvejelser om at gennemtrumfe TTIP og CETA henover hovedet på medlemslandene.

Fire gange er det mislykkedes for EU-kommissionen at få et ja fra medlemslandene til at forlænge kemigiganternes ret til a sælge RoundUp og andre glyphosat-baserede sprøjtegifte i EU. Et kvalificeret flertal blandt medlemslandene har ikke kunnet skaffes. Senest d. 24. juni, hvor man stemte om en teknisk forlængelse på halvandet år i EU’s appeludvalg.

Ved hvert nej har man prøvet til igen og har forkortet tidsperioden for på den måde at manipulere et ja igennem. Lige lidt har det hjulpet – flertallet er ikke hjemme. Modstanden mod giften står så stærkt, at regeringerne i Frankrig, Holland, Sverige og Italien tager standpunkt imod en ny godkendelse.

Efter WTO’s melding om RoundUp som ‘sandsynligvis kræftfremkaldende’ klassificerede Arbejdstilsynet i Danmark stoffet som kræftfremkaldende. Men den danske regering er stadig 100 % ukritiske tilhængere af fortsat brug og salg af RoundUp. I sidste uge forlængede regeringen oveni købet landbrugets ret til at nedvisne afgrøder med RoundUp op til 10 dage før høst.

EU Kommissionen kan i sidste ende diktere

Hvad gør EU Kommissionen så nu, hvor tilladelsen udløber 1. juli og al salg skal være stoppet 31. december 2016?

– Det betyder, at det nu er op til EU Kommissionen selv at beslutte, om de vil forlænge godkendelsen af stoffet, meddeler Miljø- og Fødevareministeriet.

I følge EU’s regler kan EU Kommissionen i denne sag gå ind og diktere en beslutning om en teknisk forlængelse af brugen af RoundUp i halvandet år, mens man venter på EU’s egen undersøgelse af midlets farlighed. En undersøgelse hvis dybere indhold efter sædvane vil være hemmeligholdt og bygge på industriens egne tests.

TTIP og CETA

I EU-landene såvel som i USA er modstanden stærk og voksende mod de handels- og investeringsaftaler som planlægges som et kæmpemæssigt redskab for monopolernes interesser, og som tiden går kommer flere og flere afsløringer om deres hemmelige indhold, der yderligere vil skærpe et Nej til deres gennemførelse. Det er en mulighed at flere EU-lande vil ende med at sige nej til aftalerne, ligesom modstanden i USA mod TTP og TTIP er så stor, at samtlige præsidentkandidater føler sig nødsaget til at udtale sig enten skeptisk eller som direkte modstander.

Hvad gør EU i denne situation?

EU Kommissionen, der egenhændigt har gennemført de hemmelige forhandlinger på EU-landenes vegne overvejer nu om medlemslandene overhovedet skal have noget at skulle have sagt i forhold til vedtagelsen af aftalerne!

EU’s handelskommissær Cecilie Malmström har besluttet, at lægge 2 modeller frem til i første omgang at få CETA, handelsaftalen mellem EU og Canada, der er færdigforhandlet vedtaget.

Model nr 1 vil være, at aftalen ratificeres i EU parlamentet helt udenom medlemslandene eller ved model 2, at anvende en særlig paragraf i aftalen, der åbner op for, at aftalen igangsættes provosorisk af Ministerrådet på forventet efterbevilling i de enkelte lande indenfor de næste 3 år.
(Kilde. Frihandel pr. efterbevilling af Maja Foegh og Johan Keller, Lyngby. Læserbrev i Information)

Denne kriseløsning for et EU i modvind vil blive behandlet i EU Kommissionen d. 5. juli

Stemmer sig ud af EU: De folkelige kræfter i UK siger Nej til storkapitalen og eliten
KPnet 24. juni 2016

Folkebevægelsen mod EU efter Brexit: Nu har danskerne også krav på at stemme om EU!
KPnet 24. juni 2016

Det gælder om at styrke Folkebevægelsen mod EU
KPnet 16. juni 2016

KPnets temaside
Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
Sig NEJ til handelsaftalerne TTIP, CETA og TISA

 

KPnet 27. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne