Ny måling: Et flertal af danskerne vil have folkeafstemning om medlemskab af EU

Briterne stemmer den 23. juni om hvorvidt de skal blive i EU på lidt ændrede betingelser eller om de skal helt ud af EU. Nu vil et flertal af danskerne også have en folkeafstemning om medlemskab.

dorte_grenaaAPKs formand Dorte Grenaa på Folkebevægelsen mod EUs landsmøde marts 2016

I Danmark har Folkebevægelsen mod EU siden sit landsmøde i marts haft gang i en underskriftsindsamling med dette krav, som har vokset sig stadigt stærkere. En helt ny meningsmåling fra Epinion for DR-Nyheder viser, at et flertal af danskerne også ønsker en afstemning om dansk medlemskab.

Målingen fra maj 2016 viser, at 42 pct. siger ja tak til en folkeafstemning, mens 38 pct. ikke ønsker det. 15 pct. ved ikke.

Det er en klar udvikling siden februar, hvor 37 pct. ønskede en folkeafstemning, mens 49 pct. afviste det. Den hænger sammen med at den britiske folkeafstemning er blevet mere nærværende, samtidig med at muligheden for en tilsvarende dansk afstemning også tegner sig klarere.

-Vi kan tydeligt mærke en stigende utilfredshed med, at EU blander sig i mere og mere. Mange danskere mærker det helt konkret i deres hverdag i form af eksempelvis nedskæringer på velfærden og mere social dumping på arbejdsmarkedet. EU har forandret sig radikalt, siden Danmark blev medlem i 1973, og vi mener, at det er på tide, at danskerne bliver spurgt igen. Vi er selvfølgelig glade for, at dagens måling viser stigende opbakning til det krav, siger Rina Ronja Kari, der sidder i EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Samme måling har også spurgt, hvad danskerne ville stemme i tilfælde af en afstemning af medlemskab. Her siger 44 pct. i maj ja til dansk medlemskab, mens 37 pct. vil stemme ud.

Det er en klar styrkelse af EU-modstanden siden november 2015, hvor 56 pct. ville blive i EU, mens 31 pct. ville ud.

En britisk Brexit vil yderligere styrke både kravet om en folkeafstemning og EU-modstanden, der som Folkebevægelsen mod EU slås for dansk udtræden.

Se mere om meningsmålingen hos DR

Stigende antal danskere vil have afstemning om EU

Se også

Kravet om ny folkeafstemning om dansk medlemskab af EU vokser
KPnet 14. februar 2016

Britisk afstemning i 2016: Danskerne bør også have en folkeafstemning om EU-medlemskab
KPnet 26. juli 2015

KPnet 8. juni 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne