Odense: Nej tak til nye kampfly!

Odense sagde klart Nej tak til nye kampfly på manifestationen den 27. maj på Banegårdspladsen. Der var rigtig fin stemning og engagement og vedkommende, veloplagte talere på den fælles landsdækkende aktionsdag imod købet af krigsfly.

odense_4Fotos: KPnet og Flemming Falkenberg Hansen

Demonstrationen blev indledt med tale af

John Jeppesen, fra Nej Tak til nye Kampfly Odense.

john jeppesen– Der, hvor Danmark har været med vores bombefly, Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien, har vi ikke skabt fred men har efterladt lande i opløsning og kaos og været med til at skabe enorme flygtningestrømme, der er strømmet
til Europa og Danmark.

-Danskerne vil have velfærd til alle, og ikke krig og kampfly. De politikere, der mener, at vi har råd til kampfly men ikke til velfærd, skal ud af vagten!

Se hele John Jeppesens tale her
Danskerne vil have velfærd til alle, ikke krig og kampfly


Mette Rahbek fra PLS Odense
forsatte talerækken og sluttede af med:

mette rahbek_2– Man vælger at investere i krig og kampfly, fremfor mennesker!

Vi synes det er på tide at regeringen begynder at se os mennesker som værdifulde ressourcer, og at vi også er værd at investere i.

Derfor siger vi, i de Pædagogstuderendes LandsSammenslutning NEJ TAK til
kampfly og JA TAK til velfærd og tryghed!

Læs hele talen nedenfor

Reza Javid fra Enhedslisten Odense var den tredje taler på programmet. Han sagde bl.a

reza javid-Tænk at en så stor en beslutning, som vil have alvorlige konsekvenser mange år frem i tiden, bliver taget i mod befolkningens ønske. Befolkningen vil ikke købe kampfly, befolkningen vil ikke i krig sammen med USA. Meningsmålinger viser nemlig at flertallet af danskere er imod.

Og han understregede til sidst:
– Vi skal tro at det ikke nytter noget, at vi er magtesløse som borger, at det ikke gør nogen forskel at vise aktiv modstand for magthaverne gør alligevel hvad der passer dem.

Men det passer ikke. Det er forkert. Det nytter noget. Det nytter at
protestere, det nytter at gå på gaden, det nytter at samles, det nytter at
står sammen. Det nytter at være aktiv.

Læs hele talen nedenfor

IMG_2921

Odense_2

Åben mikrofon

Arrangementet sluttede af med åben mikrofon til modstandere af kampfly, som her
kunne give deres bidrag og supplement.

3 talere kom her ind på EU og NATO som garanter for agression og krig, og
og en ung mandlig pædagog tog udgangspunkt i sin naive drengedrøm om at
blive pilot, der helt krakelerede, da det gik op for ham at det gik ud på krig og
massedrab i andre lande.

Jan Nielsen der var konferencier og også aktiv i den sociale
protestbevægelse Fællesskabet satte milliardindkøbet af krigsfly overfor
forsøgene på at skjule angrebene på velfærden og de mange skæbner som
bliver ramt.

Den flotte manifestation blev sluttet af med fællessang af antikrigs sangen
Kringsatt av fiender, der blev sunget højt og klart og gav en værdig afslutning
på en fin demonstration.

Odense 5
Læs talerne i sin helhed:

Mette Rahbek fra PLS: Nej til kampfly!

IMG_2929Kampfly. Forsvar. Ord, jeg ikke rigtig kan finde ud af, at forbinde med hinanden?

Hvordan forsvarer man sig ved at snige sig uset ind bag ’fjendens’ linjer, og smide bomber? Og hvem er det egentlig vi forsvarer os imod? Så vidt jeg ved er Danmark ikke under beskydning?

Men så vidt jeg ved, er vores forbrug, med til at starte krige i andre lande. Er det så forbruget vi forsvarer os imod, med kampfly og bomber?

Burde vi egentlig ikke først lige definere hvilken rolle Danmark ønsker at spille i denne problematik?

Er vi fredsbevarende? Eller er vi krigsførende?
I PLS siger vi NEJ til kampfly og JA til velfærd! Vi er nemlig enige med det flertal af danskere der siger NEJ til nye kampfly, men ja til fred og nedrustning.

Vi er enige med danskerne i, at de milliarder af kroner ikke skal bruges på oprustning, men i stedet investeres i genopbyggelse af vores velfærdssamfund.

Lad os da bruge alle de penge på at etablere flere arbejdspladser i stedet!

Hvad med at investere i flere pædagoger, og dermed forbedre vilkårene både for os ansatte, og dermed også de mennesker, vi som pædagoger arbejder med!
Hvad med at investere i vores børn og unge? Det er da trods alt dem, der er Danmarks fremtid!

Har vi virkelig en regering der værdsætter kampfly højere end vores børn og unge?
Nu vi taler om forsvar! Så fortæl mig lige, hvordan regeringen kan forsvare at bruge så mange milliarder på kampfly, og samtidig skære næsten 9 milliarder på vores uddannelsessystem?

Hvordan kan regeringen forsvare at bruge så mange milliarder på kampfly, og samtidig blive ved med at skære på børn/unge, ældre og handicap-områderne?
Engang var vi stolte af, at være et land der var kendt verden over for vores knowhow! I dag er vi sgu efterhånden nærmere kendt for know nothing!

Det kan simpelthen ikke være rigtigt!

Jeg ved godt der er mange der siger, at man ikke kan holde kampfly op mod velfærd.
Men ved i hvad? Det vælger jeg altså at gøre alligevel. For ligesom rigtig mange danskere, har jeg simpelthen svært ved at finde ud af de prioriteringer der kommer fra vores regering!
Jeg har, ligesom jer, svært ved at forstå, at man vælger at investere i krig og oprustning, i stedet for fred og nedrustning.

At man vælger at investere i krig og kampfly, fremfor mennesker!
Vi synes det er på tide at regeringen begynder at se os mennesker som værdifulde ressourcer, og at vi også er værd at investere i.
Derfor siger vi, i de Pædagogstuderendes LandsSammenslutning NEJ TAK til kampfly og JATAK til velfærd og tryghed!

Reza Javid fra Enhedslisten Odense

reza javid talerDet er mig en ære at have fået lov til at tale i denne lille forsamling i dag, for godt nok er vi ikke mange her, men vi er mange, der er i mod køb af kampfly.

Det er en beslutning med mange alvorlige konsekvenser for Danmark og andre. Jeg starter med andre. Hvor mange civile tab vil mon disse nye kampfly få på samvittigheden? Civile tab er egentlig et neutraliserende og teknisk udtryk, der betyder at mennesker dræbes og lemlæstes med eksplosioner, brandvarme metalstykker eller andre hårde objekter i kroppen. Civile tab betyder at du ser dine børn, ægtefælle, forældre, søskende og naboer dræbes af eksplosioner, du ikke ved hvor kommer fra. Men hvis du vidste, hvad ville du tænke om de nationer, der har sendt bomberne?

Vi står her for at markere befolkningens modstand og vise at vi ikke er lige glade med hvad milliarder at samfundets ressourcer bliver brugt til. Vi vil ikke have at Danmark skal være en krigsnation, der bomber andre lande med uoverskuelige menneskelige konsekvenser. Vi synes at pengene i stedet for skal bruges på arbejde for fred, hjælp i nærområdet, genopbygning efter krig, løse flygtningesituationen og ikke mindst genopbygge vores velfærdssamfund.

Vi står nemlig i en situation hvor vores børn og unge skærer i sig selv mere end nogen sinde, vores pædagoger bliver dræbt på deres arbejde, vores lærere og socialrådgivere, sygeplejsker osv bliver syge pga arbejdspres. Alle er bange for at miste deres arbejde, selv om arbejdsløsheden i Danmark er blandt de laveste i Europa. Der er mange sociale problemer, der har behov for ressourcer.

Der bliver nævnt mange forskellige beløb fra 20 til 70 mia afhængig af om man regner vedligeholdelse og andre udgifter med elle ej. Men hvis vi tage et gennemsnit, så svarer det til at en hver dansker, voksen som barn, skal betale 10.000 kr til amerikansk militærindustri. Og det vil danskerne ikke. Og slet ikke i en tid, hvor vi hele tiden hører regeringen og dens arbejdsgivere synge klagesange om hvor hård presset de er økonomisk. At vi alle sammen skal spare og skære ned. Virkeligheden er at der tilsyneladende gælder helt andre regler for de rige. De skal ikke spare. De har aldring tjent så meget i Danmark som de gør nu. Der skal skæres ned der, hvor de handler om almindelige mennesker. Fra kultur og uddannelse til børn, syge, handikappede, ældre, flygtninge, ja alle vegne.

Det vi er vidne til i dagens Danmark er en åbenløs klassekamp hvor de rige er forenet i offensiven og den arbejdende del af befolkningen, pensionister, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtager, studerende osv. er splittet og i defensiven, med tandløse organisationer, der accepterer dårligere og dårligere vilkår uden at kunne eller ville mobilisere aktiv modstand.

Tænk at en så stor en beslutning, som vil have alvorlige konsekvenser mange år frem i tiden, bliver taget i mod befolkningens ønske. Befolkningen vil ikke købe kampfly, befolkningen vil ikke i krig sammen med USA.

Meningsmålinger viser nemlig at flertallet af danskere er imod. Hvis vi gik rundt her og spurgte folk her på banegården om deres mening, så vil der kun være en ud af 3, som ønsker kampfly. Men flertallet viser bare ikke deres modsand gennem deltagelse i demonstrationer.

Men hvis det gjorde de, hvis alle lagde handling bag deres holdning, så ville et par mio. danskere været på gaderne i dag i protest sammen med os. Hvis de gjorde det, så ville denne regering og flertallet i folketinget, som har besluttet at foretage danmarkshistoriens største offentlige indkøb, ret hurtigt trække deres beslutning tilbage fordi de ville føle taburetterne vakle under sig. For sandheden er at hvis vi bliver mange, så bliver de bange. Og så kommer de til fornuft. For det er ikke fornuftigt at bruge så mange ressourcer på krigsmaterialer for at gøre USA glad, styrke militærindustrien og gå i krig med og uden FN mandat. Ja når vi bliver mange, så bliver de bange.

Jeg synes det er tankevækkende at når vi ser på meningsmålinger omkring væsentlige spørgsmål så er det et mindretal i befolkningen, der vil have skattelettelser, ville sælge DONG, gik ind for Patentdomstol og nu er der et mindretal i befolkningen på ca. 30 %, der vil købe kampfly. Det er tankevækkende at Folketingets flertal i så væsentlige beslutninger for Danmark står i modsætning til befolkningens mening. Det er et demokratisk problem at et mindretal på den måde undertrykker flertallet.

Og det kan de gøre af den simple grund at flertallet er tavse. At vi tror at vi skal gå hjem og vente til at vi kan komme til at stemme om fire år igen for at gøre vores indflydelse gældende. Det er vores tavshed, der gør det muligt for dem at ødelægge vores velfærdssamfund, skære ned på de udsatte grupper, købe kampfly og gå i grusomme krige rundt omkring i verden. De vil gerne have at vi forbliver tavse. At vi ikke viser aktiv modstand.

Derfor skal vi have de mest meningsløse emner, der fylder den offentlige debat og tilslører de alvorlige problemstillinger. Derfor polariserer de samfundet. Derfor skaber de splittelse blandt os. Kontanthjælpsmodtager mod flygtninge, dem på arbejde mod de arbejdsløse. Vi skal bekæmpe hinanden og konkurrere med hinanden i stedet for samarbejde. Vi skal være desillusionerede: vi skal tro at det ikke nytter noget, at vi er magtesløse som borger, at det ikke gør nogen forskel at vise aktiv modstand for magthaverne gør allievel hvad der passer dem.

Men det passer ikke. Det er forkert. Det nytter noget. Det nytter at protestere, det nytter at gå på gaden, det nytter at samles, det nytter at står sammen. Det nytter at være aktiv. Vi skal blive ved og vi skal blive mange. For når vi bliver mange så …

Tak for ordet

Se også

John Jeppesens tale
Danskerne vil have velfærd til alle, ikke krig og kampfly

KPnet 28. maj 2016

Landet rundt: Vi siger Nej tak til nye kampfly!
KPnet 27. maj 2016 (opdateret)

Aktionsdag mod kampfly: March i København
KPnet 27. maj 2016

APKs formand Dorte Grenaa: Kampflykøb øger faren for inddragelse i atomkrig
KPnet 27. maj 2016

Amerikanske oprustningsplaner for NATOs nordflanke: Nordisk følgagtighed og folkelig modstand
KPnet 26. maj 2016

KPnet 29. maj 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne