Danskerne vil have velfærd til alle, ikke krig og kampfly

Tale ved landsdækkende aktionsdag mod køb af nye kampfly fredag den 27. maj på Banegårdspladsen, Odense af John Jeppesen for ”Nej tak til Nye Kampfly”- Odense.

John_Jeppesen_Odense John Jeppesen taler for Nej tak til nye kampfly, Odense 27. maj 2016

I dag er der demonstrationer og protester i 13 byer rundt i Danmark:

København, Århus, Ålborg, Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg, Viborg, Holstebro, Hammel, Randers, Silkeborg og Rønne. Selv om vi godt kunne være flere her, så er der tale om omfattende aktioner landet over.

Vi står her i dag, fordi vi er en del af det flertal i den danske befolkning, der er imod købet af de nye kampfly, og fordi vi vil gøre noget ved det. I det sidste halve år er der vokset en stærk bevægelse frem over hele landet mod Danmarkshistoriens dyreste våbenhandel. Indkøbet af F 35- Joint Strike Fighter vil koste velfærd for milliarder og vil binde Danmark til en dødsensfarlig krigskurs.

Der er mange gode grunde til at protesten har vokset sig så stærk. Folk er vrede og føler sig taget ved næsen af krigspolitikerne Folketinget. Det er nøjagtig de samme politikere fra skiftende regeringer og folketingsflertal, der år ud og år ind erklærer, at der ikke er råd til noget som helst og som gennemfører den ene velfærdsnedskæring efter den anden. De kaster om sig med milliarder, men ikke til velfærd, mens den almindelige danske skal spare, og velfærdsniveauet sænkes.

De ti milliarder til Goldman Sachs for Dong-aktier er bare et eksempel på, hvad den danske stat godt kan bruge penge på. Milliarder til diverse skattesvindlere er et andet. Skandale på skandale. Og kampflyene bliver et nyt eksempel, det største af dem alle. Regeringen lyver konsekvent om tallene og underdriver, hvad det vil komme til at koste. Det nærmer sig de 100 milliarder.

For to dage siden havde forsvarsudvalget kaldt til høring i Landstingssalen på Christiansborg. Udspillet til køb af 27 stk. F 35 Joint Strike Fighter blev lagt frem af krigsminister Peter Christensen, og hele evalueringsbaggrunden blev gennemgået med kurver, beregninger, scenarier og overvejelser af kampflykontorets chef, Lone Lindsby. En amerikansk ekspert og tre danske eksperter, heriblandt en major og tidligere pilot, samt direktøren for dansk våbenindustri gjorde rede for yderligere baggrund og forudsætninger, og forsvarsudvalgets medlemmer spurgte løs ud fra kriteriet, at nye danske kampfly er en absolut nødvendighed.

Så der var stor fest og glæde over det nye krigslegetøj, lige bortset fra Rene Gade fra Alternativet og Eva Flyvholm fra Enhedslisten, som begge understregede, at der ikke burde købes kampfly lige nu. Den radikale Martin Lidegaard var helt med på købet, men mente at man kunne nøjes med 20 stk til at begynde med og så måske købe flere senere, hvis vi fik råd. En meget konsekvent radikal holdning, må man sige.

Der var dog også lige problemet med finansieringen, som ifølge ministeren var veltilrettelagt inden for rammerne af forsvarsbudgettet, men det kunne selvfølgelig skride på grund af valutakurser mm. Hele beslutningsprocessen om købet har været en forud planlagt farce uden nogen reel debat i befolkningen og heller ikke i Folketinget. Det har hele tiden været hensigten at købe Lockheed Martins F 35 Joint Strike Fighter, som har inddraget Terma og andre store våbenfabrikanter i projektet med det endnu ikke færdigudviklede fly.

Men de danske krigspolitikere køber villigt katten i sækken. Ligesom de også villigt køber og går med i hver en krig, som USA indkalder til. Købet af de nye kampfly skal binde Danmark til en fortsættelse af krigspolitikken.

Hvad skal de så bruges til? Ifølge krigsministeren   skal de 1) hævde Danmarks territorialforsvar, 2) Sikre Danmarks militære rettigheder i Arktis og 3) Internationale opgaver (oversat. Bombetogter i fremmede lande).

Hvor vil de så blive sat ind? Officielt skal de afløse F- 16 flyene. Det vil i øjeblikket sige, at de skal bombe i Irak og Syrien og patruljere over de baltiske lande og Østersøen umiddelbart op til den russiske grænse. Mulige atomfly få minutter fra Skt Petersborg – det er ikke opskriften på fred, men på konfrontation og krigsophidselse.

Der, hvor vi har været med vores bombefly, Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien, har vi ikke skabt fred men har efterladt lande i opløsning og kaos og været med til at skabe enorme flygtningestrømme, der er strømmet til Europa og Danmark. Regeringen og de andre krigsglade partier i Folketinget har travlt med at fortælle os, at det er deres skyld, flygtningene, at vi ikke har råd til velfærd i Danmark. Det er en grotesk opstilling.

Vi må fortsætte vores kamp mod disse vanvittige flykøb. Også efter aktionsdagen i dag. Det er ikke for sent at bremse det, men det kræver at vi samler os og som antikrigsbevægelse bliver stærkere. Danskerne vil have velfærd til alle, og ikke krig og kampfly. De politikere, der mener, at vi har råd til kampfly men ikke til velfærd, skal ud af vagten!

Odense1
Se også

Aktionsdag mod kampfly: March i København
KPnet 27. maj 2016

Landet rundt: Vi siger Nej tak til nye kampfly!
KPnet 27. maj 2016

 

KPnet 28. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater