Amerikanske oprustningsplaner for NATOs nordflanke: Nordisk følgagtighed og folkelig modstand

Der tages nye skridt til oprustning af Norden og Østersøregionen – NATOs nordflanke. Sverige har netop besluttet sig for den såkaldte værtslandsaftale med NATO. Og den danske regering vil have kampflykøbet helt på plads inden et vigtigt NATO-topmøde i Warschawa i begyndelsen af juli.

Thage G PetersonDen tidligere svenske forsvarsminister Thage G. Peterson taler 21. maj på Sergels Torv i Stokholm mod den såkaldte Værtslandsaftale, der binder Sverige til NATO

Da Obama kaldte dem til topmøde i Det Hvide Hus, stod hele fem nordiske stats- og regeringsledere på spring, parat til at skrive under på et dokument, som forvandler Norden og Østersøen til et permanent spændingsområde i en stadig mere optrappet konfrontation mellem USA, NATO og EU på den ene side og Rusland på den anden.

Permanent konfrontation

Erklæringen fra det amerikansk-nordiske topmøde er skræmmende læsning. Med et udgangspunkt det vestlige kup i Ukraine, som indsatte et krigsgalt nationalistiske regimer i Kiev – og lagde ansvaret for udløsningen af en ny kold krig og borgerkrigen i Ukraine på Putin og Rusland – binder de nordiske lande sig til ikke at ophæve sanktionerne mod Rusland, før Krim (der historisk er russisk) er leveret tilbage til Ukraine.

Altså til en permanent spændings- og konfrontationspolitik.

Se hele dokumentet her
U.S.-Nordic Leaders’ Summit Joint Statement 

Det er amerikanske geopolitisk strategi at forhindre udviklingen af et tæt samarbejde mellem Tyskland/EU og Rusland. De fem nordiske ’statsmænd og -kvinder’ binder uden skrupler deres lande og hele regionen til den.

Østersøen og Norden oprustes: Svensk værtslandsaftale

Mens USA er ved at gøre sit missilsystem vendt mod Rusland operativt fra Polen og sydover, og de baltiske lande fyldes med Nato-tropper og kampfly få sekunder fra russisk luftrum, siger topmødeerklæringen, at der er tale om at ’øge sikkerheden og stabiliteten i Østersøområdet’.

Den svenske rigsdag har den 25. maj med overvældende flertak tilsluttet sig et såkaldt værtslandsaftale med NATO, der træder i kraft fra 1. juli i år. Den giver NATO ret til at placere udstyr og bevæge militær på svensk territorium.

De svenske krigsmodstandere opfatter det som et afgørende brud med den traditionelle svenske neutralitet og alliancefrihed. Adskillige tusinde demonstrerede i weekenden på Sergels Torv i Stokholm i den største svenske protest nogensinde mod NATO.

Den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Thage G. Peterson sagde her i en stærk tale:

’Jag är sedan mina SSU-år starkt emot ett svenskt NATO-medlemskap. Jag var det som Olof Palmes statssekreterare och som samordningsminister. Jag var det som försvarsminister. Jag är det ännu starkare idag! Jag vill inte att andra länder skall bestämma över Sveriges försvar och säkerhetspolitik.

Mitt budskap till regeringen från Sergels Torg idag är
Inget militärt samarbete med NATO
Markera tydligt och konsekvent Sveriges neutralitet och militära alliansfrihet

Tänk efter
Alliansfrihet och neutralitet har tjänat oss väl i över 200 år.
Alliansfrihet och neutralitet har hållit oss utanför krig.
Sverige har byggt upp en stolt tradition av fred.

Varför skall vi lämna detta? Varför skall vi slänga över bord det som varit och är till fördel för Sverige och Sveriges folk? Detta är inte nostalgi. Utan det är realism i dagens situation!’

Læs hele Thage G. Petersons tale her hos Nej till Nato – Bevara alliansfriheten

Den svenske sociakldemokratiske statsminister Löfven, som sad med til bords hos Obama, har for nylig erklæret, at Sverige skal forblive militært alliancefrit og ikke skal med i NATO , sådan som den borgerlige partikoalition Alliansen hele tiden propaganderer for. Det samme siger udenrigsminister Margot Wallström.

Til dem sagde Peterson:
’Deres udtalelser forpligter til, at Sverige taler samme sprog og gør det konsekvent både overfor USA og Rusland om Sveriges forsvars- og sikkerhedspolitik. Gør vi ikke det, så er vi ikke neutrale eller militært alliancefri’.

Værtlandsaftalen baster og binder Sverige til NATO og USA’s strategi. Der er intet neutralt eller alliancefrit i den.

Se også

41300 namnunderskrifter mot värdlandsavtalet
Proletären 25. maj 2016

Danske F35 Joint Strike Fighters over Baltikum

I den amerikansk-nordiske topmødeerklæring fordømmes ’Ruslands aggressivitet’ i Østersø-regionen. Den siger:

‘USA og de nordiske lande er bekymrede over Ruslands voksende militære tilstedeværelse I Østersø-regionen, dets nukleare våbenraslen, dets uoplyste manøvrer og de provokatoriske handlinger fra russiske fly og skibes side.’

Norge og Danmark lovede op til topmødet at styrke deres indsats i forhold til de baltiske lande. Lars Løkke Rasmussen kunne overbringe den glædelige nyhed, at den danske regering har besluttet sig for at opfylde dennes ønsker ved at købe 27 F35 Joint Strike Fighters.

De skal afløse de nuværende F16 fly. Formentlig også over det baltiske luftrum umiddelbart ved det russiske.

Det kommende NATO-topmøde i Warschawa i begyndelsen af juli vil bringe oprustningen af Norden og Europa yderligere på skinner. Den danske regering ser gerne kampflykøbet afsluttet til dette møde.

Den 27. maj demonstreres der i hele Danmark mod kampfly og krigsforberedelser og nedskæringer af velfærd.

Se også

Amerikansk-Nordisk topmøde: Øget oprustning af Norden og konfrontationspolitik overfor Rusland
KPnet 14. maj 2016

NATO-militarisering i Europa: Flådeblokade i Middelhavet
KPnet 16. maj 2016

En verdenskrig er i gang – bryd tavsheden!
Af John Pilger KPnet 11. april  2016

 

 

 

KPnet 26. maj 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne