Amerikansk pression: Danmark skal købe kampfly – De nordiske lande er kaldt til Washington

Den amerikanske regering er urolig ved den danske modstand mod køb af kampfly og den amerikanske ambassadør truer med at Danmark mister indflydelse. Samtidig er Lars Løkke og de øvrige nordiske landes statsministre på vej til møde med Obama i Washington den 13. maj.

Fredsloeb_Nej_tak_05052016Transparent med underskrifter mod kampflykøb
Fra
Fredsløbet i København den 5. maj 2016

Den danske befolkning har udvist en stærk modstand mod Danmarkshistoriens største våbenhandel i form af superavancerede kampfly til en investeringspris på 30 milliarder kroner og en samlet pris i nærheden af 100 milliarder. Et klart flertal er imod købet og alt hvad det indebærer.

Den stadig mere synlige modstand vækker ikke bare bekymring hos de amerikanske våbenproducenter som Lockheed Martin og Boeing. Den får også den amerikanske regering til at offentligt at presse på for at få Danmark til at følge den amerikanske taktstok, som går ud på oprustning af NATO i Europa og fortsat militær ekspansion i andre verdensdele.

Under sit nylige Europa-besøg lagde Barack Obama et stærkt pres for at øge medlemslandenes militærbudgetter kraftigt – til 2 pct. af det årlige BNP. Den amerikanske præsident mente i øvrigt også, at monopolernes handelsaftale TTIP skulle afsluttes hurtigt og uden mere vrøvl, og gav briterne besked om, at de skulle blive i EU.

Se

Obama i Europa: Afslut TTIP, øg oprustningen og bliv i EU!
KPnet 27. april 2016

Nu er Obamas ambassadør i Danmark Rufus Gifford blevet sendt i byen med en slet skjult trussel om at det vil få konsekvenser, hvis Danmark ikke køber de nye angrebsfly. – For at vise, at Danmark forpligter sig langsigtet, så er en investering i kampfly absolut nødvendig, siger Rufus Gifford.

– Det danske flyvevåben har haft en stor gennemslagskraft og har det stadig i dag. Men hvordan vil det se ud om ti år, hvis I ikke fortsætter med at investere i kampfly? Det er en vigtig debat, siger ambassadøren.

Se artiklen

USA: Danmark mister indflydelse uden kampfly
TV2 10. maj 2016

Den stadig stærkere kampagne mod købet af krigsflyerne har indkaldt til en national aktionsdag den 27. maj.

Giffords udtalelser rammer lige ned i den debat, der blev udløst med den nyligt udgivne rapport fra Løkke-regeringens udenrigspolitiske chefrådgiver Peter Taksøe-Jensen, der slog et slag for at dansk udenrigspolitik skal bestemmes af ’nationale danske interesser’.

Det er en offentlig hemmelighed, at den ’aktivistiske’ danske udenrigspolitik, som for alvor blev praktiseret af Fogh Rasmussens regeringer, reelt har betydet en automatisk dansk deltagelse i USA’s krigseventyr og rustningspolitik.

Den danske befolkning mener ikke, at det er i dansk national interesse at investere i angrebsfly, som skal deltage i nuværende og kommende amerikanske ledte krige – og er af mere end tvivlsom relevans for et regulært militært forsvar af Danmark. Derfor sendes USA’s ambassadør ud med slet skjulte trusler.

Rufus Giffords medieoptræden kommer også på tærsklen til at statsministrene fra fem nordiske lande er på vej til et møde med Barack Obama i Washington den 13. maj. Mødet er indkaldt af den amerikanske præsident, som samler mindre lande til bunketræf.

På den officielle dagsorden står ifølge Det Hvide blandt andet bekæmpelse af terror, voldelig ekstremisme og miljøproblemer. På den uofficielle står oprustningen af Norden som led i den amerikanske konfrontationspolitik med Rusland.

USA betragter Østersøen som et NATO-hav og øver stærk pression på Sverige og Finland for at de to lande skal blive medlemmer af krigsalliancen.

Se

Provokationerne i Østersøen er begyndt: Atomkrigsfare rykker tæt på
KPnet 15. april 2016

Se også

Big Brother Obama indgår nyt militært samarbejde med de nordiske lande
KPnet 5. september 2013

KPnet 10. maj 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater