Provokationerne i Østersøen er begyndt: Atomkrigsfare rykker tæt på

En episode i Østersøen er blevet forsidestof og Breaking news i vestlige medier:  Et amerikansk krigsskib skal angiveligt have været udsat for ’simulerede angreb’ fra en russisk jager i internationalt farvand, 70 sømil fra russisk territorium. Den amerikanske udenrigsminister erklærer, at USA vil være i sin gode ret til at skyde det ned.

160412-N-ZZ999-008 BALTIC SEA (April 12, 2016) A Russian Sukhoi Su-24 attack aircraft makes a very low altitude pass by USS Donald Cook (DDG 75) April 12, 2016. Donald Cook, an Arleigh Burke-class guided-missile destroyer forward deployed to Rota, Spain, is conducting a routine patrol in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe. (U.S. Navy photo/Released)
Videooptagelser har vist et russisk fly – uden synlige våben –  flyve tæt på det amerikanske USS Donald Cook. Det amerikanske krigsskib nær Polen og Rusland er en missildestroyer, der kan medføre atomraketter. Under angrebskrigen mod Irak i 2003 blev den brugt til at affyre Tomahawk-missiler mod landet.

USS Donald Cook hører til daglig hjemme på Rota-basen i Spanien, men har også sidste år været involveret i øvelser med den ukraineske flåde.

Til CNN siger John Kerry:

– Vi fordømmer denne slags opførsel. Det er hensynsløst. Det er provokerende. Det er farligt. Og under reglerne for, hvornår man må anvende magt, kunne det have været en nedskydning.
– Folk er nødt til at forstå, at dette er alvorligt, og at USA ikke vil lade sig skræmme til søs-

En russisk talsmand siger, at alle internationale regler var overholdt i forbindelse med flyvningerne.

En amerikansk nedskydning af det russiske fly kunne udløse en atomkrig mellem USA, NATO og Rusland – med Østersølandene i skudfeltet.

En ny ’kold krig’ er i fuld gang. Den vestlige propaganda søger at skabe det indtryk at det er Rusland, som optrapper militært og udgør en voksende aggressionstrussel. Tiden med russiske spøgelses-ubåde i den svenske Skærgård er forbi. Nu er det den amerikanske krigsmaskine direkte over for den russiske.

Man må stille det spørgsmål: Hvad laver et muligvis atombevæbnet amerikansk missilkrigsskib i Østersøen, tæt på Rusland? Hvor ligger provokationen?

NATO er efter murens fald på trods af løfter til Rusland rykket helt tæt på den russiske grænse fra nord til syd. Østersøregionen militariseres. I de baltiske lande er udstationeret krigsfly fra NATO-lande. USA’s missilforsvar langs Rusland – indbefattet i Polen – er ved at være operativt i fuldt omfang. Antallet af amerikanske krigsklare amerikanske kamptropper langs NATOs fremrykkede østgrænse øges.

Den svenske rigsdag skal i løbet af sommeren tage stilling til den såkaldte værtslandaftale med NATO, der giver NATO lov til at operere fra Sverige, og betragtes som et stort skridt hen imod det svenske NATO-medlemskab, som et flertal i befolkningen fortsat er modstandere af. ’Russiske provokationer’ er vand på NATO-tilhængernes mølle.

I mere end 60 år siden 2. verdenskrig har man fra begge sider undgået militære provokationer og direkte konfrontationer i Østersøen.

Nu er USA og NATO helt klart r i færd med at forvandle, hvad der engang blev kaldt ’Fredens hav’, til et højspændingsområde.

Se også

En verdenskrig er i gang – bryd tavsheden!
Af John Pilger, KPnet 11.  april 2016

Danmark og oprustningen af Norden
Af Klaus Riis, Stop Terrorkrigen 4. okt. 2015


KPnet 15.  april 2016

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne