Den ny offentlighedslov virker efter hensigten: Den mørklægger politiske beslutninger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De første halvandet år med den ny offentlighedslov har vist, at loven bliver brugt af ministerierne helt som forventet  – til at mørklægge regeringens arbejde. Befolkningen udelukkes fra viden om politiske beslutninger og gummiparagraffen, der skulle give magtens politikere ‘et fortroligt rum’ er udnyttet i stor stil.

Dagbladet Information har gennemgået perioden og kan fastslå at nej til aktindsigter, der ikke havde været mulige under den gamle offentlighedslov er givet i stort omfang.

Justitsministeriet topper listen over afslåede aktindsigter, fulgt af Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Statsministeriet. En gravende journalist som Jesper Tynell, forfatteren af ‘Mørkelygten’ melder at han i mange tilfælde ikke vil spilde sin tid med at søge en aktindsigt, han med stor sikkerhed alligevel ikke vil få. Det er som at løbe panden mod en mur.

Den opreklamerede paragraf om ‘meroffentlighed’, der angiveligt skulle være et fremskridt ved loven, er kun brugt i meget beskedent omfang. Som det også var forventet af kritikerne.

Konklusionen er at loven har virket helt efter hensigten – at holde befolkningen borte fra indsigt i lovgivningsarbejdet og statsmagtens arbejde i vigtige sager.

Offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen konkluderer at det ved hjælp af loven er muligt ‘at lukke helt ned for den politiske beslutningsproces’.

Afvist aktindsigt har bl.a. fundet sted i sager som salget af DONG-aktier, GGGI, SKAT’s fejlagtige ejendomsvurderinger, modtagelse af flygtninge mm.

Loven skal evalueres af ombudsmanden i 2017.

Læs om mere her

Ministerier bruger flittigt kontroversiel mørklægningsbestemmelse
Information d. 28. december 2015

Læs også

Stop den ny offentlighedslov Regeringen ønsker ro til at manipulere i fred
KPnet 15. april 2013

Mørklægningsministeriet støtter den nye offentlighedslov – Folkemøde 15/5 2013
KPnetTV 15. maj 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater