Pressede børnefamilier: Tre spørgsmål til Rockwool-fonden


Rockwool-fonden barsler med en ny rapport, timet til det politiske sommershow  Folkemødet 2014 på Bornholm. Den handler om, at det ikke er for lange og pressede arbejdsdage og for lidt fritid, når f.eks. forældre i børnefamilier har svært ved at få dagligdagen og arbejde og fritid til at hænge sammen.


Rockwool Fondens Forskningsenhed har fundet ud af, at problemet ikke er mangel på fritid. For danskerne har lig så meget fritid som for 45 år siden – i 1970.

Ifølge rapporten  har både kvinder og mænd på en gennemsnitlig ugedag otte timers fritid. 30 procent har under seks timer fritid, mens 10 procent har mindre end 4,5 timers fritid.

Rapporten bliver allerede før offentliggørelsen brugt til at fortælle, at børnefamilierne skal stikke piben ind med deres klager. Og de skal i al fald ikke kræve kortere arbejdstid.

Der er grund til at stille følgende tre spørgsmål:


Hvem siger at børnefamilier i 1970 kunne få arbejdslivet og familielivet til at hænge sammen?

Da kvinderne rykkede ind på arbejdsmarkedet i stort tal i 60erne blev det vanskeligere at få tingene til at hænge sammen. Stressede børnefamilier er ikke et nyt fænomen.  Derfor rejste kvindebevægelsen krav om retten til både arbejdsliv og familieliv. Problemet er, at det ikke er blevet bedre.

Hvorfor er der ikke sket forbedringer af den samlede arbejdstid i 45 år?

Den borgerlige propaganda  skaber det indtryk, at der er sket væsentlige forbedringer m.h.t. lønninger, arbejdsforhold og kortere arbejdstid i perioden, men det er et urigtigt billede. Den samlede arbejdstid for familierne er ikke blevet mindre i næsten et halvt århundrede – og det er elendigt. I de seneste årtier har fagbevægelsen og  de borgerlige kræfter i kvindebevægelsen  totalt opgivet kravet om kortere arbejdsuge og 6 timers arbejdsdag.

Hvorfor fortie,  at der stilles endnu større krav fra samfundet til børnefamilierne i dag?

Kravene til dagens børnefamilier er på alle områder blevet endnu større end de var i 1970. Der stilles højere krav på arbejdet, som er blevet mere intensivt og derfor mere udmattende – uden at der er kompenseret med kortere arbejdstid. Samtidig er de sociale krav til en ’vellykket’ børnefamilie vokset – også i takt med at ansvaret for børnene trivsel og enere karrieremæssige succes er i stadig højere grad individualiseres og ’privatiseres’.

Det væsentligste svar på alle spørgsmålene er:

Kortere arbejdstid – frem mod 6 timers dagen !Se også

Hvordan skaffer vi mere tid til børnefamilierne ?
Af Dorte Grenaa

Netavisen 10. juni 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne