Vi skal ikke kende prisen: NEJ til EUs patentdomstol

Få dage før folkeafstemningen om EUs patentdomstol føler regeringens sig så presset, at de kommer med udmeldinger om, at der hverken er behov for undersøgelser af fakta eller respekt for et lille nej.

Den danske regering har ønsket at skjule, hvad det økonomisk vil koste det danske samfund, hvis det bliver et ja til EUs patentdomstol. Derfor er der på intet tidspunkt blevet lavet eller offentliggjort økonomiske beregninger over hvad deltagelse i patentdomstolen vil koste.

Både regeringen og blå blok har været fedtet ind i de mangeårige forhandlinger om patentdomstol i EU og har gensidigt dækket over hinanden og kendsgerningerne om, hvad patentdomstolen vil betyde – også økonomisk. Og derfor har ingen af partierne i folketinget krævet en undersøgelse af fakta inden folkeafstemningen.

Polen meldt fra

Den Polske regering har nu meldt klart ud, at de ikke ønsker at være med i patentdomstolen. Det sker på baggrund af en rapport fra Deloitte om konsekvenserne for Polen. Det vil koste Polen 52,3 milliarder zloty (92,8 milliarder kroner) over 20 år at være med i domstolen i forhold til at stå udenfor.

De næsten 100 milliarder kr., som polske tal viser, dækker højere udgifter til de flere retssager der forventes, udgifter til flere patent-licenser og godkendelser af patenter. Samt udgifter til bl.a. træning af advokater og oprettelse af en lokal domstol.

Fordel for Novo Nordisk

Erhvervs-og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mener ikke, at en undersøgelse af fordele og ulemper ved EUs patentdomstol har relevans for Danmark og slet ikke for den danske folkeafstemning. Der er kun fordele ved et ja, har han gang på gang understreget.

Ministeren henviser til, at regeringen tidligere har slået fast, at de forventer, det vil blive billigere for virksomheder i Danmark at være med i patentdomstolen, og at den vil have store fordele for virksomheder som Novo Nordisk og Novoenzym.

Vil ikke respektere et NEJ

Ligesom nej’et til deltagelse i Euroen viste sig at være klogt, vil et NEJ til EUs patentdomstol også være det.

Med udtalelser som ”der er kun fordele ved et ja” har ministeren holdt befolkningen for nar, konstaterer Rina Ronja Kari, MEP og spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, der klart anbefaler et NEJ.

Regeringen vil ikke respektere et lille flertal for et nej til EUs patentdomstol. Det slog statsminister Helle Thorning (S) fast i Folketinget 5 dage før folkeafstemningen. Ender folkeafstemningen om dansk tilslutning til aftalen om EU’s patentdomstol med et nej-flertal, som udgør mindre end 30 pct. af de stemmeberettigede, så skal Danmark alligevel med.

ER DU I TVIVL – SÅ STEM NEJ! SÅDAN UNDGIK VI EURO’EN

Klik på billedet og forstør

Se også

13 håndgribelige argumenter mod EUs patentdomstol
Folkebevægelsen mod EU

Med EU’s patentdomstol: ”Det bliver så meget nemmere” – for de multinationale
Netavisen 8. maj 2014

Patenter og frihandelsaftaler
Netavisen 24. april 2014

EU’s patentdomstol: Kun for de multinationale
Netavisen 5. marts 2014

Se her hvorfor APK anbefaler 2XNej i maj

5 gode grunde til at sige NEJ til EU’s patentdomstol
Af Arbejderpartiet Kommunisterne APK

Derfor X ved liste N – Folkebevægelsen mod EU
Af Arbejderpartiet Kommunisterne APK

Se også på facebook

Nej til EUs patentdomstol

Folkebevægelsen mod EU

Netavisen 21. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne