Tilbagegang i EU takt

Det er på tide at arbejderbevægelsen i Danmark støtter op om de fælles europæiske aktionsdage mod EU’s nedskæringspolitik og angreb på arbejderklassen. De krav som finansministrene i Sverige, Norge og Danmark har stillet til de ansatte i SAS ligner til forveksling de krav, som EU har krævet gennemført af befolkningerne i hele EU.


Arbejderprotester i Bruxelles

Hvis man skal tro medlemmerne af det danske folketing har Danmark klaret sig fint gennem krisen og vi kan forvente at alting snart vender til lysere tider. Det kan derfor være en spand koldt vand når virkeligheden rammer med kriseudmeldinger fra Dong, og Vestas og SAS m.fl.

De sidste par ugers massefyringer i Danmark giver et hint om at den alvorlige økonomiske verdenskrise, der holder hele EU i recession, forsætter med uformindsket styrke. Danmark er ikke et særtilfælde, men er ramt på samme måde som alle andre.

Svaret på krisen er også næsten identiske i hele EU. De krav som finansministrene i Sverige, Norge og Danmark har stillet til de ansatte i SAS ligner til forveksling de krav som EU har krævet gennemført af befolkningerne i hele EU. Men især af de sydeuropæiske arbejdere, der i forvejen har det sværest under krisen.

Kravene lyder på: Lønnedgang, udvidelse af arbejdstiden, overarbejde uden ekstrabetaling. Øget brug af ansættelser på midlertidige kontrakter uden samme vilkår som fastansatte. Ophævelse af overenskomster og de demokratiske spilleregler på arbejdsmarkedet.

Se også udtalelsen fra IKMLPO – Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer

Alle på gaden den 14. november: Mod nedskæringspolitik og for international solidaritet

Aktionsdag

Den 14. november har den europæiske fagbevægelse ETUC indkaldt til fælles aktionsdag mod EUs krisepolitik, og for første gang i ETUC historie vil der blive afholdt generalstrejker samme tidsrum i en stribe EU-lande.

Der er tilbagemeldinger fra mere end 23 lande fra Rumænien til Spanien om med strejker, markeringer og demonstrationer at gøre aktionsdagen så kraftfuld som mulig. Det er en skandale at dansk LO og partierne bag ‘rød’ blok lader som ingenting.

Se

Kort: Her demonstrerer de i Europa
Politiken

ETUC har gennem de sidste 4-5 års økonomiske krise samlet dokumentation for at alle arbejdere i EU-lande har fået deres forhold forringet på alle områder. Hvad der går igen fra land til land er angreb på løn og arbejdstid, på ansættelsesforhold og aftalesystemer på arbejdsmarkedet. Koordinerede angreb, som også kræver korrdinerede svar.

Krisen fortsætter uanset, at der hvert år stilles nye krav om mer lønnedgang og andre forringelser. I Sydeuropa er lønnen generelt faldet med 15 % under krisen, og massearbejdsløsheden er højere end nogensinde.

Dertil kommer nedskæringer i den offentlige service, der i høj grad påvirker grundlæggende samfundsbehov som sundhed, uddannelse og kultur.

De unge er blandt de hårdest ramte. De har oven i rekordarbejdsløshed fået indført en særlig 2 års prøveperiode for unge, med lavere løn og uden ret til at optjene dagpenge.

Et blik ned over Sydeuropa viser, at den type ordninger kun er med til at sikre profitten mens ungdomsarbejdsløshed er stigende: Grækenland (55,6%), Italien (35%), Spanien (54%) og Portugal (37,4%).

Situationen er tilsvarende slem for kvinder, indvandrere og andre grupper, der udsættes for forskelsbehandling.

Det har ført til at immigrant-arbejde indenfor EU har været i voldsom vækst. Unge i hundredtusindvis bliver tvunget til at rejse ud i håbet om at finde job. Det er med til at dræne de lande, der er hårdest ramt af krisen, for deres menneskelige kapital.

Det nuværende ultimatum om nedskæringer til de ansatte i SAS og andre steder i flybranchen viser ganske tydeligt, hvordan de forskellige selskaber med held bruger deres interne konkurrence imod de ansatte.

Det ene år er det konkurrencen fra Spanien, og det næste år konkurrencen fra Tyskland, der er argumentet for nedskæringer. Samme argumentation bruges i alle andre flyselskaber.

Danske arbejdere må tilslutte sig de internationale protester – og de, der blokerer vejen, må fjernes.

Se også

Med lig på kommandobroen
Kommunistisk Politik 14, 2012

Netavisen 14. november 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne