Arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer øger uligheden og fremmer privatisering

Fremtidens sundhed er truet  af privatiseringsbølgen under Fogh-regeringen Fra forårets storkonfliktEn million danskere har i dag en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring. Siden regeringen gjorde det til et skattefrit frynsegode,  har udviklingen taget fart.

I 2004 var der 235.000 danskere med arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring. Tallet var i 2007 vokset til 550.800 personer, og i år er det eksploderet til over en million.
Med en sådan sundhedsforsikring kan den ansatte springe køen over og blive behandlet på et privathospital.

En sådan tendens fremmer regeringens uudtalte plan om privatisering af hospitalsområdet efter amerikansk forbillede. Det sker på bekostning af udvikling af det offentlige sundhedsvæsen. Den økonomiske favorisering af privathospitalerne og privatiseringen af rengøringen har sendt kvaliteten af det offentlige sygehusvæsen nead i en spiral, mens kvalificeret personale flygter.

De, der ikke har forsikring, lades simpelthen i stikken. Fogh-regeringen er bl.a. af denne vej reelt med til at gøre op med lige adgang til sundhedsbehandling

Der udvikles et A og B hold, hvor ikke-forsikringsdækkede –  dvs. især de unge,. de arbejdsløse og ældre – kommer til at betale prisen i form af dårligere behandling og længere ventelister i et udsultet offentligt sygehusvæsen.

Det er en dansk kopi af tilstandene i det højt elskede nyliberale USA, den danske statsministers ideologiske fædreland.

De arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer er en direkte årsag til privathospitalernes eksplosive vækst. De har gyldne tider. De får større og større overskud, og de udbygger i stor stil, viser en gennemgang af deres regnskaber, som ugebrevet A4 har foretaget.

Fremgangen sker ifølge eksperter delvist på bekostning af de offentlige hospitaler. Det offentlige sygehusvæsen trues af sammenbrud.

Nogle socialdemokrater har startet en underskriftsindsamling på nettet mod den snigende privatisering af sygehusvæsenet med hjemmesiden Lighed i sundhed. Den rejser følgende tre krav:

1. Fjern skattefradrag for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer – brug skattekronerne på de offentlige sygehuse!

2. Stop favoriseringen af privathospitalerne – skab bedre vilkår for de offentlige sygehuse!

3. Der skal kun være én venteliste hos speciallæger – ingen forsikringspatienter skal foran i køen!

Se også

Fakta om privatiseringen Lighed i sundhed

Privathospitaler har gyldne tider A4

Netavisen 11. december 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne