Dagtilbuddene rammes igen af besparelser

Folkektinget vil vedtage sanktioner mod ‘ulydige’ kommuner. Næsten halvdelen af kommunerne vil lave nye besparelser på børne- og ældreområdet.

Hvad laver de?Næsten halvdelen af kommunerne genåbner budgetterne for 2008 og sparer på dag- og fritidstilbud. Et frontalangreb på børnenes velfærd, siger Henning Pedersen, formand for BUPL.

“Halvdelen af kommunerne forventer nedskæringer på børneområdet og næsten ligeså mange indefryser institutionernes opsparede midler. Det går ud over børnenes velfærd – endnu engang – og det går ud over pædagogernes arbejdsvilkår,” siger Henning Pedersen.

Folketinget forventes 3. juni at vedtage stærkere sanktioner overfor kommuner, der overskrider budgetterne eller hæver skatten. Det er disse lovforslag, der får kommunerne til at skære på dag- og fritidsområdet her midt på budgetåret.

“Jeg ser det som et frontalangreb på børnenes velfærd set i lyset af, at det kun er den seneste i en lang række sparerunder. Det ærgrer mig grænseløst, at man i et velfærdssamfund ikke kan finde ud af at bruge pengene rigtigt på det, der virkelig betyder noget både i hverdagen og i et fremtidsperspektiv. Nemlig at skabe gode rammer for børnenes udvikling og læring,” siger Henning Pedersen.

BUPL’s undersøgelse viser, at 47 % af kommunerne forventer at genåbne driftsbudgettet med besparelser på børneområdet til følge, mens 35 % forudser besparelser på anlægsudgifterne på institutionsområdet. 44 % indefryser institutionernes opsparede midler.

“Børnene kommer i klemme i en magtkamp mellem stat og kommuner, og det er både unødvendigt og uacceptabelt. Vi får desværre nu bekræftet, at vores frygt for at børnene skulle komme til at betale prisen, ikke var ubegrundet,” siger Henning Pedersen.

BUPL har sammen med Danmarks Lærerforening og FOA i april rettet henvendelse til Folketingets kommunaludvalg og påpeget konsekvenserne for børnene og de ældre af de tre lovforslag, som formentlig vedtages 3. juni.

Netavisen 1. juni 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne