Danmark på vej ind i USA’s ‘missilskjold’

Stjernekrig dk

Danmark er stærkt på vej til at blive en vigtig partner i USA’s store projekt for at militarisere rummet og konsolidere sit militære verdensherredømme – det såkaldte ‘missilskjold’. Dansk våbenindustri ser frem til nye gyldne ordrer.

Krigsminister Søren Gade besøger i denne uge sin amerikanske modpart Donald Rumsfeld for at underskrive aftalen. Den er en videre overbygning på den generelle aftale om ‘dansk-amerikansk forsvarssamarbejde’, som Rumsfeld underskrev i maj i år.

Det amerikanske stjernekrigsprojekt er stødt på stærk modstand verden over – men det skrider fremad som planlagt. Tidligere er Thulebasen og Grønland blevet en del af projektet. Nu er Søren Gade altså ved at afslutte forhandlingerne om dansk krigsindustris placering i projektet.

USA bruger hvert år 60 milliarder kroner på udviklingen af ‘missilskjoldet’, som angiveligt er en defensiv foranstaltning for at beskytte USA mod raketangreb fra fjendtlige magter – men som selvfølgelig er det modsatte. Det er en sikring af at USA uden risiko kan gennemføre en række aggressionskrige og forhindre også nye imperialistiske rivaler i at udfordre amerikansk militær dominans globalt.

I sammenhæng med den nye samarbejdsaftale om ‘missilforsvarsteknologi’ vil en række danske virksomheder blive ‘clearet’ i forhold til de amerikanske sikkerhedsregler og hemmelighedsklausuler – som en ny bekræftelse af at Danmark er en betroet juniorpartner og underleverandør i det amerikanske projekt for verdensherredømme.

Dansk våbenindustri står klar til at levere både komponenter til missilerne og de store jordbaserede radaranlæg, som indgår i projektet.
– I missilprogrammet er der nogle spændende teknologiske udfordringer, som vi bestemt tror, vi kan bidrage til, men vi skal op på mærkerne, for konkurrencen er hård, siger Termas koncernchef , Jens Maaløe til Jyllands Posten. Han forventer, at danske firmaer vil hente ordrer tæt på 100 mio. kr.

For Søren Gade er aftalen en ny bekræftelse på, at Danmark hører til USA’s ‘betroede venner’.
– Vi får også mulighed for at komme tættere på missilforsvaret generelt. Vi får simpelthen informationer, som andre lande ikke får, og det stiller os jo alt andet lige i en bedre situation, siger Gade til samme avis.

Den danske regerings satsning på ‘teknologisk udvikling’ viser sig dermed at have en klar retning: militarisering og oprustning, som en permanent del af det amerikanske militær-industrielle kompleks og den amerikanske regerings og militærs krigsstrategi.

Dette sker uden en reel offentlig debat i Danmark – og uden den socialdemokratisk ledede opposition i folketinget siger fra. Den er indforstået med hele svineriet.

Se også

Atom-, tortur- og terrormagt – i kopi
KP16, 2004

Stop vanviddet
KP17, 2004

USA’s krige en guldklump for dødens danske købmænd
Netavisen 26. 10. 2005

Netavisen 26. oktober 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne