Smalt forlig om nye jobcentre  

I forbindelse med den nye kommunalstruktur er de arbejdsløse også kommet i skudlinjen.

Regeringen har indgået et snævert forlig med Dansk Folkeparti, der betyder, at de nuværende regionsopdelte jobcentre overgår til kommunale. Såvel indholdet som proceduren for forliget har skabt utilfredshed hos De Radikale, Socialdemokraterne og fagbevægelsen.

De 14 i dag store eksisterende jobcentre vil blive spredt ud på omkring 100 langt mindre og kommunalt styrede centre. Forliget kritiseres derfor for at forringe mulighederne for de arbejdsløse, idet deres vejlederes råderum indskrænkes geografisk:
– Jeg frygter alvorligt, at der vil ske en indhegning af beskæftigelsesindsatsen i de enkelte kommuner. Og sådan er arbejdsmarkedet jo slet ikke skruet sammen. Vi pendler jo ind og ud af vores kommuner i dag , siger Thomas Adelskov, Socialdemokraternes nye arbejdsmarkedsordfører.

Forliget kritiseres også for, at indsatsen over for de ledige med de mange nye og mindre jobcentre ikke vil være så kvalificeret som de store regioner, ligesom retningslinjerne til de nye centre mere har til hensigt at bringe de arbejdsløse i arbejde af hensyn til statistikkerne, snarere end i forlængelse af deres handlingsplaner, der på papiret skal tage udgangspunkt i deres ønsker.

De to partier er også utilfreds med, at regeringen ikke har indkaldt dem til forhandling, hvilket er i modstrid med regeringens erklæringer om at ”ville søge et bredt samarbejde”. De Radikale har besluttet, at de ikke vil stemme for forliget, mens Thomas Adelskov modererer Socialdemokraternes modstand:
– Jeg har meget svært ved at forestille mig, at vi kan blive enige med regeringen om det her, fordi det reelt er en kommunalisering af beskæftigelsesindsatsen.

LO er af samme årsager utilfreds med forliget, hvilket har bragt LO’s formand på ”barrikaderne”:
– Vi må erkende, at vi ikke kommer længere med den nuværende regering, og jeg ser derfor frem til, at en ny socialdemokratisk ledet regering vil ændre reformen, så snart den kommer til , siger Hans Jensen.

Netavisen 14. maj 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne