Uddannelsesstøtte – ikke cafépengeEn SU til at leve af!!!

I dag mødes partierne i SU-forliget. Et af forslagene, som de skal diskutere er, at skære i SU‚en for de hjemmeboende, og give til enlige forsørgere. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er enige i, at enlige forsørgere skal have højere SU, men mener, at dette forslag er en falliterklæring for det danske SU-system.

– Forholdene for enlige forsørgere er urimelige, og hvis nogle skal have flere penge, står de forrest i køen. Men vi kan ikke se, hvorfor pengene skal tages fra en gruppe, som også har meget lidt. Man vil tage med den ene hånd, og give med den anden – og det er ikke en forbedring af systemet.siger Julie Malling Laursen, næstformand og levevilkårssekretær i DGS.

Gymnasieeleverne forstår ikke, at svorne bekæmper af den sociale arv er villige til, at lave en omfordeling af SU-midlerne – til skade for en af de svageste grupper i samfundet. Hvis man skærer i et af de elementer der er med til at udligne den skævhed vi ved eksisterer, vil det være med til at underminere det faktum, at uddannelse er en investering for både den studerende og for samfundet.

– Der er en grund til, at vi har statens uddannelsesstøtte i Danmark: det at tage en uddannelse er jo et fuldtidsjob, som kommer samfundet som helhed til gavn og så er det da mere end rimeligt, at staten er med til at finansiere det. Især nu, hvor vi ser en stigende tendens til brugerbetaling på alle områder. Det er uholdbart at de studerende tvinges til at arbejde mere ved siden af studierne! fastslår Julie Malling Laursen.

DGS påpeger, at forslaget om at skære i SU‚en for de hjemmeboende, som får grundbeløb, vil ramme skævt og uhensigtsmæssigt blandt eleverne. Alle elever fra hjem, hvor indkomsten er over 408.000 kroner vil gå markant ned i SU. Hjem, hvor forsørgerne hver tjener lige over 200.000 kroner årligt kan bestemt ikke kategoriseres som velhavende hjem, mener gymnasieeleverne og påpeger, at det danske velfærdssamfund netop skal støtte op om disse familier.

– Det er lodret løgn hvis nogle siger, at dette forslag ikke vil have sociale konsekvenser! På mig virker det som en klapjagt på velfærdsydelserne. Det beløb som skulle findes til at sikre de enlige forsørgere, kan sagtens findes andre steder, hvor det ikke gør nær så ondt! Jeg tror f.eks. at Ulla Tørnæs og resten af ministerstaben langt bedre kan undvære 500 kroner om måneder, siger Julie Malling Laursen.

Netavisen 12. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne