Danish Crown flytter udenlands

Det sande indhold af EU som monopolernes redskab og udvidelsen mod øst understreges med udflagningen af endnu en dansk virksomhed – Danish Crown.

Monopolerne trives økonomisk; men de er ikke ligeså populære i befolkningens og de ansattes øjne. Mærskkoncernen måtte i den forløbne uge lide den tort at blive afsløret som værende fjendtlig overfor faglig organisering af selskabets 60.000 ansatte. Både Group 4 Falck og koncernens amerikanske datterselskab Wackenhut er blevet indklaget for FN’s arbejdsorganisation ILO. ISS har været omgivet af skandaler både i Danmark og Norden siden den første glade privatiseringsbølger.

Og det svenske mejerimonopol, der for omkring et år siden opkøbte 90 pct. af den danske mejeriproduktion, gjorde sig grundig upopulær, da de uden grund rejste prisen på deres produkter til institutioner, der altså skulle betale overpris. Det satte gang i en decideret forbrugerboykot af Arla.

Nu melder Danish Crown sig, som i de sidste ti år har samlet stort set samtlige slagterier i Danmark under sig, under de samme faner. Slagteriarbejdernes forbund, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejdernes Forbund (NNF), frygter at større dele af produktionen flyttes til Tyskland – og ikke uden grund. I første omgang lukkes slagteriet i Slagelse, som udbener forender på svin, med 65 ansatte, hvilket sker i forbindelse med en større sparerunde på 50 mio. kr. Lukningen vil give en besparelse på 10 mio. kr.

– Jeg frygter, at det er startskuddet til en større udflytning af dansk slagteriarbejde til Tyskland eller andre lande, hvor Danish Crown mener, at de kan spare penge. Tidligere er der i mindre målestok sket udflytning, men nu slår de til mod en hel afdeling, udtaler Jens Peter Bostrup, formand for NNF, til Jyllands Posten.

Han stiller sig uforstående overfor et sparekrav på 50 mio., da koncernens årsresultat, som i tirsdags blev offentliggjort, viste et overskud på 1,2 milliarder kr.
Synspunktet generer ikke ledelsen af Danish Crown, der ikke lægger skjul på at profitten skal maksimeres:
– Det er naturligt, at vi både ser på at vokse tæt på de store forbrugscentre i Europa og på at flytte noget af det løntunge arbejde. Vi styrker os til den yderligere konkurrence, som kommer med EU-udvidelsen, forsvarer Kjeld Johannesen, adm. Direktør for Danish Crown, sig med.

NNF har for få måneder siden anbefalet deres medlemmer ikke at tage strejkevåbenet i brug, da det kunne resultere virkeliggørelse af virksomhedens trusler om udflagning. Virkeligheden viser, at denne gulerod ikke hindrede Danish Crown i at optimere deres profit. NNF-ledelsen har derfor valgt at tage en anden taktik op:

– Vi vil nu øge kontakten til den tyske fagbevægelse. I øjeblikket kan de hente billig arbejdskraft fra de østeuropæiske lande; men det holder ikke ved. Vi vil nu intensivere vores samarbejde med tyske fagforening, fastslår formanden for NNF.
Dermed går NNF i fodsporet af Mærskkoncernens ansatte, der via det internationale transportarbejderforbund (ITF) allerede har optrappet kampen mod denne koncern på brancheplan.

Netavisen 22. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater