Havnearbejderne vandt over EU-Kommissionen

– Tillykke med sejren, udtaler Ole Krarup fra Folkebevægelsen mod EU, men advarer samtidig om, at EU-kommissionen tidligere ikke har villet acceptere nederlag

EU-parlamentet har med et lille flertal (229 imod og 209 for) forkastet et forslag om det såkaldte havnedirektiv som parlamentets og kommissionens forligsudvalg havde indgået kompromis om. Direktivet ville have betydet, at arbejde med at losse og laste skibe i de europæiske havne var blevet stillet frit, så rederne selv kunne have valgt, hvem der skal gøre det – uden hensyn til kvalifikationer, overenskomster og arbejdsforhold.

– Det er et nederlag for EU-Kommissionen og de snævertsynede rederiers lobbyister, som står bag forslaget. De tog ganske enkelt ikke hensyn til almindelige menneskers rimelige interesser og krav. Det er en sejr for en faglig konflikt, der har sat sig op imod og trodset EU-systemet, siger Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, og ønsker havnearbejderne tillykke med resultatet.

– Forsøg på at undergrave havnearbejdernes løn- og arbejdsforhold på denne måde vil ikke se dagens lys i den nærmeste fremtid. Men afstemningen viser samtidigt, at der fortsat er stærke kræfter i EU, som ønsker indholdet af dette direktiv realiseret. Tidligere har kommissionen ikke accepteret nederlag, så sejren er ikke sikret 100 pct. for havnearbejderne. De bliver nødt til at fortsætte arbejdet mod EU-lovgivning.

– Det er en glædens dag for havnearbejderne. Men det har ikke været uden kamp, siger Knud Hansen, der er forretningsfører i SiDs transportgruppe med ansvar for havneområdet.

– Det forsøg, der har været fra rederi-kredse, på at ”liberalisere” havnene er mislykkedes. I hver fald i nogle år frem. Og vores kamp har ikke drejet sig om, at et monopol på havnearbejdet, som vi har fået skyld for. Det har i høj grad handlet om de sikkerhedsmæssige konsekvenser for arbejdet i havnene, siger han og bemærker, at danske arbejdsgivere har forholdt sig meget passive i sagen.

Dermed er en mere end to år lang kamp, som er ført af de europæiske og danske havnearbejdere med fortsatte strejker, aktioner og protester, kronet med en i al fald foreløbig sejr.

Se også

Fortsatte havnearbejderprotester mod EU-direktiv
Netavisen 03.11.2003
EU- Direktiv: Markedsadgang for havnetjenester
Netavisen 09.09.2003
Europæiske havnearbejdere i kamp mod EU-direktiv
Netavisen 26.09.2001

Netavisen 21. november 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater