Starthjælpen – kynisk angreb på flygtningenes levevilkår!

Den ekstremt lave bistandshjælp til nyankomne flygtninge, totalt misvisende døbt starthjælpen, som blev indført d. 1. juli sidste år, er en fiasko, slår borgmestrene landet over fast i samlet kor.

Helt som forventet har det vist sig, at smadringen af de økonomiske vilkår, som de flygtninge, der kommer til Danmark tilbydes, ikke har medført, at flere er kommet i arbejde. Kun til stærkt øgede økonomiske og sociale problemer for de ramte flygtninge.

Godt halvdelen af landets borgmestre giver ifølge en rundspørge Politiken har foretaget starthjælpen en ublid medfart, heriblandt mange Venstre-borgmestre. Dur ikke, lyder dommen.

Højreregeringens påståede mål med indførelsen af starthjælpen, som den specielt lave bistandshjælp til flygtninge blev døbt – at tvinge flygtningene i arbejde ved at forringe deres økonomiske levevilkår drastisk – er ikke blevet opfyldt, fastslår borgmestrene.
Ingen flygtninge har fået arbejde som følge af starthjælpen.

Derimod har den lave bistandshjælp yderligere forværret en lang række alvorlige sociale problemer, som flygtningene i forvejen slås med. Mange lider af sygdomme eller er traumatiserede på grund af de forhold, de kommer fra. Starthjælpen har stillet flygtningene klart ringere, hvilket burde resultere i krav om at vende tilbage til normal bistandshjælpsydelser også til alle nyankomne flygtninge.

Så langt vil borgmestrene dog ikke gå. De nøjes med at stille forslag om (eller som Politiken skriver massivt at ønske), at syge og traumatiserede flygtninge får fuld bistandshjælp fremfor starthjælp. De er jo ude af stand til at tage arbejde, så længe de modtager behandling, så den lavere ydelse kan ikke tilskynde dem til at få et job.

At de ekstremt lave ydelser alligevel ikke “stimulerer” flygtninge til at komme i arbejde, da der ikke er arbejde at få. Det er en helt anden sag. At betegne starthjælpen som en “fiasko”, da den ikke fører til flere i arbejde, er misvisende. Der er kun tale om, at starthjælpen “ikke dur”, hvis hensigten reelt set har været få flere flygtninge i arbejde. Det har den ikke.

Der er tale om et nyt beskidt angreb på flygtningenes levevilkår, der må siges at være lykkedes med alvorlige økonomiske og sociale konsekvenser for mange nyankomne flygtninge til følge. Samtidig er de blevet hængt ud som sociale nassere, der ikke gad arbejde, fordi den bistandshjælp, de har fået fra det offentlige, var alt for høj. Der var ikke jo nogen tilskyndelse til at finde sig et job, lød det, så de blev blot hængende hjemme på sofaen og hentede penge på socialen…

Starthjælpen er set med regeringens øjne ikke en fiasko, men endnu et succesfuldt angreb på resterne af den danske velfærd, mens flygtninge/indvandrere på ny er blevet lagt for had.

Netavisen 27. september 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne