Falske beskyldninger mod uafhængigt nyhedsbureau

Det skulle være ganske vist: Danmark er blevet hjemsted for en colombiansk ‘terrorcelle’, med den 80-årige modstandsmand og æresmedlem af det danske journalistforbund Leif Larsen som præsident!

Sådan galopperede den seneste ‘terrorsensation’ ud i det danske land, spredt af sensationssøgende journalister og reaktionære bladsmørere. Det drejede sig om et voldsomt angreb på det uafhængige colombianske nyhedsbureau ANNCOL, en af de vigtigste kilder til information om Colombia og Latinamerika i almindleighed, ikke mindst for de progressive internationale medier. Kommunistisk Politik/Netavisen har længe linket til ANNCOLs hjemeside, som nu hostes af en dansk udbyder, hvilket i første omgang gav anledning til medieballaden.

ANNCOL beskyldes bl.a. i Berlingske Tidende for at være være et terrormedie. Historien viderebringer beskyldninger fra Colombias regering om at ANNCOL er styret af den colombianske oprørsgruppe FARC. På den baggrund kræver regeringen ANNCOLs hjemmeside lukket.

Som gammel modstandsmand henviser Leif Larsen til, at modstandsfolkene under krigen af tyskere, myndigheder og medier beskyldtes for at være (og dømtes som) ‘terrorister’. Leif Larsen er søn af den legendariske stifter af BOPA Eigil Larsen – og leder af DmH (Dokumentationscenter mod Historieforfalskning)
Se hans udtalelser til
ANNCOL (spansk)

Internationalt Forum er rystede over beskyldningerne mod ANNCOL. Christine Lundgaard fra IF/Colombiagruppen udtaler:

– ANNCOL er et uafhængigt nyhedsbureau og på ingen måde styret af FARC. ANNCOL er derimod et vigtigt redskab for mange oppositionsgrupper i Colombia, fordi det er et af de eneste tilbageværende sobre nyhedsmedier i Colombia, som ikke blot ensidigt viderebringer regeringens synspunkter.

Internationalt Forum ser angrebet på ANNCOL som et led i den colombianske regerings beskidte krig mod hele
den demokratiske opposition i Colombia. Christine Lundgaard siger:

– Colombia er det land i verden hvor flest journalister bliver slået ihjel af dødspatruljer. Der eksisterer ikke en fri presse i landet. ANNCOL er et af de få nyhedsbureauer, hvor organisationer og personer, der er kritiske over for regeringen, kan
komme til orde. Derfor ønsker regeringen bureauet lukket. Det er ikke nogen overraskelse, at regimet i Colombia nu også forsøger at slå ned på ANNCOL.

– Den oppiskede stemning, som de nye internationale terrorlove skaber, gør at medier og regeringer er hurtige til at stemple kritiske røster som terrorrister – også selv om det er helt udokumenteret, siger Christine Lundgaard

Christine fortsætter:
– ANNCOL ser det som sin opgave at gøre det muligt for befolkningen i Colombia og resten af verden at få informationer fra oppositionen i Colombia. Det gælder både den væbnede og den civile opposition, såsom fagforeninger og studenterorganisationer. At ANNCOL viderebringer FARCs kommunikéer betyder ikke, at ANNCOL er styret af FARC.

FARC er den største befrielsesorganisation i Colombia, som i årtier har ført kamp mod de hel- eller halvfascistiske, amerikanskstøttede juntaer og militærregeringer i landet. USA, som aktivt deltager på regeringens side i kampen mod befrielsesbevægelserne, har bekvemt anbragt FARC på sinliste over ‘terrororganisationer’. Siden har EU efter amerikansk pres også gjort det. FN kalder derimod ikke FARC for en terroristorganisation.

I går sagde Leif Larsen til Politiken:
– Jeg har altid været stærk tilhænger af, at man skal støtte den fattige verden, og i Colombia går det jo forfærdeligt til. Jeg synes ikke, at FARC er en terrororganisation, men en befrielsesbevægelse. De har fundet ud af, at jeg er æresmedlem i Dansk Journalistforbund og har spurgt mig, om jeg også vil være ærespræsident for det foretagende, og det vil jeg gerne.

I stedet for at afvise den colombianske regerings angreb har den danske regering givet PET besked om at kigge nærmere på ANNCOLs hjemmeside.
Det gør i forvejen tusinder, der søger pålidelig information om Colombia og Latinamerika.

For yderligere information om angrebene på pressefriheden i Colombia:

Reporters without Borders:

International Federation of Journalists

Amnesty International

Netavisen 6. september 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne