85 danske besættelsessoldater mere til Irak

Demonstrationen til støtte for Christiania var også en demonstration mod Fogh-regeringens deltagelse i krig og besættelse af Irak. Adskillige talere og medvirkende – fra Holger K. Nielsen til Thomas Koppel og konferencier Nikolaj Cederholm fordømte løgnene, krigen er baseret på, og senest Anders Foghs misbrug af 60-året for folkeopstanden den 29. august 1943 til at booste danske deltagelse i en krig og besættelse i modstrid med international lov.

Som situationen i Irak bliver stadig vanskeligere for besættelsestropperne, involveres de danske soldater stadig hyppigere i skudepisoder. Fredag dræbte danske soldater en iraker, som militæret betegner som bevæbnet. Dagen før kom det frem, at danske soldater udover drabet på to ubevæbnede fiskere (og en dansk soldat) for en uge siden har skudt endnu en ubevæbnet iraker, som dog overlevede et skud i maven.

Den 29. august fordømte Anders Fogh Rasmussen i anledning af det officielle Danmarks markering af 60-års-dagen for augustoprøret 1943 mod den tyske nazistiske besættelsesmagt og mod den daværende regerings kollaborationspolik med Hitlertyskland:
– Selv bedømt på datidens præmisser forekommer den danske politik naiv, og det er stærkt forkasteligt, at den politiske elite i Danmark i den grad førte ikke blot neutralitets- men aktiv tilpasningspolitik, skrev han i et indlæg i Politiken.

Samtidig fortsætter hans regering sin særdeles aktive tilpasningspolitik overfor USA.

Uanset vanskelighederne i Irak, løgne og dækløgne, og en stadig mere udsat situation for de danske soldater, øger regeringen antallet af danske soldater i Irak. Nu sendes 85 mand ekstra dertil. Med Socialdemokratiets støtte:
– Vi er til at tale med, hvis de danske soldater ikke skal klare flere opgaver end de har i dag, garanterer Socialdemokratiets forsvarspolitiske ordfører, Per Kaalund.

Samtidig “hagler” kritikken ned over det danske forsvar. Også i det foreløbigt seneste tilfælde, hvor danske soldater har åbnet ild mod ubevæbnede irakere hemmeligholdt Forsvaret (Hærens Operative Kommando) oplysningerne om, at der faktisk var tale om en ubevæbnet iraker så længe som muligt. I næsten en uge. Forsvarets ledelse anklages for at have givet urigtige og vildledende oplysninger til Folketinget og offentligheden.

Også krigsminister Svend Åge Jensby holdt kæft med sin viden om, at den danske soldat var blevet dræbt af sine egne under en “ildkamp” imod ubevæbnede fiskere, deltager i koret. Forsvarschef Jesper Helsø har været indkaldt til samtale, hvor ministeren efter sigende indskærpede forsvarskommandoens informationsforpligtigelser overfor ministeren.

Krigsministeren har fået travlt med løbe fra sin del af ansvaret for at lyve overfor befolkningen om, hvad der foregår i Irak. Han havde allerede dagen efter “ildkampen” modtaget oplysninger om, at der var tale om ubevæbnede irakiske fiskere.

Med en lettere omskrivning af statsministerens ord så forekommer den danske politik naiv, og det er stærkt forkasteligt, at den politiske elite i Danmark i den grad fører ikke blot neutralitets- men aktiv tilpasningspolitik.

Der er ikke forskel på den politik, som de danske samarbejdspolitikerne førte dengang overfor nazi-Tyskland og den danske følgagtighedspolitik overfor storebror USA i dag.

Ligesom kollaboratørregeringen under besættelsen sendte Danmark i krig på tysk side (på trods af at Danmark var besat) støtter Fogh-regeringen ubetinget en ny verdensbehersker og besættelsesmagt i stor skala: den amerikanske.
Danmark er selv blevet besættelsmagt – i Irak, i Afghanistan …

Netavisen 30. august 2003

.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne