Forsvarsministeren løj over for Folketinget/befolkningen

Krigsminister Svend Age Jensby (V) hemmeligholdt oplysninger om og misinformerede sammen med forsvaret Folketinget og dermed befolkningen om omstændighederne omkring den myrdede danske soldat i Irak

Ikke alene bærer den danske regeringen hovedansvaret for den første dræbte danske soldat i Irak. Dødsfaldet er en direkte konsekvens af Danmarks ulovlige deltagelse i Irak-krigen på USAs side og efterfølgende aktive deltagelse i besættelsen af Irak. Det danske militær samt krigsministeren har i fællesskab forsøgt at føre den danske befolkning bag lyset om mordet på den danske soldat så længe som muligt.

Allerede den 17. august fik krigsminister Svend Åge Jensby oplyst, at de irakere, som de danske soldater var i ildkamp med, sandsynligvis var ubevæbnede, men det måtte Folketinget og da slet ikke offentligheden få noget at vide om. Derfor blev historien om, at den danske soldat var skudt af et vådeskud i en ildkamp mod bevæbnede irakere fastholdt til det sidste.

At fortælle sandheden, at danske soldater beskød en gruppe ubevæbnede irakiske fiskere og skød to fiskere samt en af deres egne, kunne ifølge krigsministeren opfattes som en kritik af de danske besættelsestropper i Irak eller som Svend Åge Jensby selv udtrykker det “tolkes som en indirekte eller direkte anklage mod de danske soldater på et tidspunkt, hvor auditørundersøgelsen ikke er afsluttet”.

Ledelsen af de danske besættelsestropper holdt helt indtil mandag eftermiddag d. 15. august fast i løgnehistorierne om den dræbte danske soldat, med krigsministerens fulde opbakning. Så gik den ikke længere. Forsvarets Auditørkorps måtte nødtvunget spytte ud med sandheden.

Den danske befolkningen kunne altså ikke ifølge ministeren tåle at høre sandheden om de danske besættelsestropper i Irak. Ligesom det var nødvendigt for regeringen at lyve så vandet drev for at få Danmark med i krigen mod Irak, ligeså nødvendigt er det nu at føre Folketinget/befolkningen bag lyset omkring de danske soldaters aktive medvirken i besættelsen af Irak.

At kræve krigsministerens afgang er blot ret og rimeligt, selvom det synes at være alt for mild en straf. Han burde, sammen Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller mfl., stilles for en krigsret anklaget for de krigsforbrydelser, de allerede har gjort sig skyldige i. Samtidig med at kravet om, at Danmark trækker sine besættelsesstyrker ud af Irak, nu bør rejses med fuld styrke, også af folk indenfor murene på Christiansborg.

Samtidig bør ledelsen af de danske styrker i Irak stilles til ansvar for deres handlinger og forsøg på at skjule de reelle kendsgerninger omkring modet på den første danske soldat. Også her synes en fyreseddel om end fuldt ud rimelig eller blot en næse at være at for alt mild, selvom det skete sandsynligvis ikke får nogen konsekvenser for den danske fremfærd i Irak.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen støtter ikke uventet sin krigsminister: “Ingen i regeringen har noget at udsætte på forsvarsministerens måde at håndtere sagen på”, forsikrer statsministeren – og Venstres næstformand i forsvarsudvalget ikke kan se, at forsvarsministeren overhovedet har gjort noget galt: “Det er helt skudt ved siden af. De bruger en tragisk sag til at lave kalkunjagt på ministeren, der bare forsøger at beskytte de soldater, der er involveret i ulykken!”.

Som om det er i den danske befolknings og soldaternes og de pårørendes interesse at skjule, hvad det er, der reelt foregår i Irak og lyve om de konkrete begivenheder. Den bedste beskyttelse af de danske besættelsesstyrker er at trække dem ud af Irak øjeblikkeligt – inden der sker flere ulykker.

Netavisen 28. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne