Tomme huse skal ikke stå tomme!

For tredje gang på en uge bz’atte en gruppe unge mandag aften et tomt hus på hjørnet af på Griffenfeldtsgade og Rantzausgade i hjertet af den gamle ‘Sorte Firkant’ på Nørrebro i København.

Tomme huse i en tid med bolignød og huslejedyrtid er en provokation, som kalder slumstormere og bz’ættere frem overalt. Og det bz’atte hus har stået tomt i flere år.

‘Flere fristeder’ står der på banneret på taget af det bz’atte hus

De nye bz’ere mener, at det er på tide at bruge det til noget fornuftigt:
– F.eks. vil vi med glæde indrette kollektiv og hvad vi nu ellers finder på. Vi blev huset i omkring time før politiet stormede det med rambuk og boltsaks og anholdt alle, sagde de efter den første aktion den 18. august.

Den 20. blev det provokerende hus bz’at for anden gang, nu kl. 6 om morgenen. Efter tre timer blev det ryddet af ca. 100 betjente – denne gang udstyret med motorsav.
Scenen gentog sig i aftes.

Genbz’ættelsen startede med en demonstration fra Folkets Park i Stengade, hvor godt 100 unge – deriblandt gymnasieelever, lærlinge og studerende – var mødt op.

Fra fordemonstrationen i Folkets Park

Der blev bygget (skrøbelige) barrikader, som hurtigt blev fjernet, da en ambulance under udrykning skulle passere.
Efter ambulancen kom politiets udrykning – ret hårdhændet.
Der blev foretaget 15-20 anholdelser af ikke-voldelige aktivister folk, der befandt sig på fortorvet, og ikke deltog i den egentlige bz’ættelse, hvor en større flok havde lejret sig på taget. I alt blev mindst 27 blev anholdt – nogle særdeles voldsomt.

Baggrunden for slumstormer- og bz-bevægelsernes genopdukken er selvfølgelig det stad ige problem, at kapitalismen ikke kan løse boligspørgsmålet og ikke mkan sikre tilstrækkeligt med billige boliger – ikke mindst til de unge, der flytter fra forældre.

Priserne på værelser er eksploderet i de senere år – og lejligheder er ikke til at opdrive for almindelige unge uden forældre, der kan investere i en dyr ejerlejlighed.

Eller som bz’ætterne skriver i løbesedlen, der indkaldte til demonstrationen i Folkets Park

VI GI’R ALDRIG OP!

Vi vil ikke længere se passivt til mens vores fantasi, kreativitet og vilje til oprør og modstand berøves. Vores evne til at tænke anderledes og selvstændigt bedøves af TV og reklamer, der pådutter os falske behov og tomme idéer om, hvordan vi skal leve!

Kl 23: Politiet har besat og afspærret gaden. bz’erne er stadig på taget.

Vi kan give et tomt hus liv og skabe et fristed med plads til kulturel forskellighed.
Vi befrier vores liv og besætter vores by!

I politiets øjne er vi forbrydere, men der bliver aldrig talt om hvilken forbrydelse det er at lade et hus stå tomt, mens hjemløse er nødt til at sove på varme kloakriste i mangel på bedre. Vi lever i en by hvor lejligheder bliver lagt sammen til kontorer, når det i virkeligheden er boliger der er brug for – en by hvor bolignøden lige nu er større end den har været de sidste tyve år.

Vi er ikke forbrydere, vi er unge, der kæmper for et sted at bo, og en verden, hvor profit ikke sættes over menneskeliv.

Kampen fortsætter!

Se bz’ernes hjemmeside med fotoreportage fra aktionen
http://www.bz-kbh.tk/

Netavisen 26. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne