10. klassetrin er populært og nyttigt

Mens regeringen planlægger at nedlægge 10. klassetrin – i første omgang for Efterskolerne – så viser ny undersøgelse, at netop dette skoleår søges af næsten 60 pct. af alle folkeskoleelever.
Året benyttes meget bevidst til faglig uddannelse, større modenhed, disciplin og bedre sikkerhed ved valg af videregående uddannelse.

De borgerlige politikere har i lang tid ført et felttog mod 10. klassetrin i folkeskolen under devisen: Spild af tid.
Nu er denne myte skudt ned.
57 pct. af folkeskoleeleverne vælger nemlig det sidste klassetrin, inden folkeskolen forlades, viser en undersøgelse fra Greve kommune sydvest for København. Det er tilmed et meget bevidst valg, der bygger på flere forskellige begrundelser: Faglig ballast, større modenhed, disciplin og bedre sikkerhed ved valg af videregående uddannelse.

Efter endt 10. klasse havner de ingenlunde i en meningsløs tilværelse: 24 pct. går videre på tekniske skoler, 9 på handelsskole, 14 pct. vælger HTX eller HHX, 17 går på gymnasium og 24 på HF, 6 pct. går direkte i arbejde, mens resten forsøger på PGU- og produktionsskoler.

I Greve Tiendeklasseskole er 84 pct. af eleverne, som ved skoleårets start er usikre med hensyn til deres fremtid, afklarede som følge af det sidste klassetrin.

Regeringen er stadig af den opfattelse, at 10. klassetrin er spild af tid, fordi erhvervsledere gerne så, at de unge kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet. Således har regeringen stillet forslag om, at tiendeklasserne på landets efterskoler – i første omgang – nedlægges.
Det har skabt stor harme blandt landets elever, der vil demonstrere mod regeringens planer.

Netavisen 20. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne