Staten støtter virksomheder, der flytter udenlands

Regeringen siger, de vil skaffe arbejdspladser; men hundrede af virksomheder er flyttet til Asien og Østeuropa med statsstøtte

De seneste år er dansk tekstilindustri blevet lagt brak. I foråret lukkede Randers Reb. Det er blot få eksempler, som har to interessante ting til fælles. De er flyttet til lavtlønsområder, og det er sket med solide økonomiske skulderklap fra den danske stat, der via Danida bevilger millionbeløbene.
Det seneste skud på stammen er Vestergård Bogtrykkeri, der har fået bevilget fire millioner kroner i forbindelse med flytningen til Bangladesh.

Randers Reb flyttede produktionen til Litauen, hvilket kostede 80 ansatte deres arbejde. De kunne ikke konkurrere med de lave lønninger, og ledelsen havde slet ingen betænkeligheder, når de kunne få et tocifret millionbeløb i lån med sig til “at etablere sig for”. Farvel og tobak.

Tusinder af tekstilarbejdere har gennem årene mistet deres arbejde, fordi virksomhederne har opsøgt lavtlønslande. Det har for en stor del været Østeuropa, der har trukket.

Den nordjyske fabrik, Vestergård Bogtrykkeri, der blandt andet laver annoncer til Berlingske Tidende, har imidlertid skabt en del røre. HK-Industri, hvis typografiske medlemmer er berørt af flytningen, har i protest henvendt sig til Udenrigsministeriet. Her fastslår man, at støtten er givet “helt efter bogen”:
Men det er dybt beklageligt, hvis projektet betyder, at danske arbejdspladser bliver nedlagt. Den slags kan imidlertid ikke undgås, hvis man vil skabe en udvikling i den tredje verden, konstaterer udenrigsminister Per Stig Møller tørt.

Kommentaren tilfredsstiller ikke HK-Industri, som understreger, at Vestergård Bogtrykkeris samarbejdspartner i Bangladesh, Aftab, er en del af den store industrikoncern Islam Group, der ejer en lang række virksomheder inden for olieindustri, IT, Biotek, landbrug og tekstilindustri:
– Vestergård Bogtrykker har fået fire millioner kroner i støtte til at flytte produktionen til Bangladesh, hvor lønningerne er langt lavere end i Danmark. Der er tale om erhvervsstøtte; men det er vanskeligt at få øje på ulandsaspektet. Aftab er en virksomhed med universitetsuddannede medarbejdere, der sagtens kan klare sig uden at få støtte, udtaler Bjarne Nielsen, næstformand i HK-Industri.

Partierne (samtlige i folketinget minus SF og Enhedslisten) bag den sidste arbejdsmarkedsreform “Flere i arbejde” – hvis postulerede målsætning er at skaffe 87.000 flere arbejdspladser inden år 2010 – har alle udtrykt stor bekymring over arbejdsløsheden. Fakta er, at bekymringen ligger på et meget lille sted.

Kendsgerningerne er, at tvangsaktiverede til kontanthjælp tvinges til ordinært arbejde. Arbejdere fra EU-lande med lavtlønsoverenskomster importeres legalt til et halvt års ophold og arbejde på hjemlandets overenskomstbetingelser.

Reformpartierne, der alle bortset for Dansk Folkeparti er varme tilhængere af EU, har bundet sig op på EU-diktater, der pålægger medlemslandene, at udlicitere alle større anlægsarbejdere til EU-firmaer, hvorfor Metro, Øresunds- og Storebæltsbroen er bygget af udenlandske monopolselskaber. Samtidig med dette finansierer staten altså virksomhedernes flytning til lavtlønsområder.

Netavisen 19. august 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne