Thor Pedersen vil fyre 3000 statsansatte

Finansminister Thor Pedersen har fremlagt en ekstraordinær spareplan på 3 milliarder kroner i det offentlige. Den vil betyde nedlæggelse af 3000 jobs i staten.

I går fremlagde Thor Pedersen en uvarslet ekstraordinær besparelsesplan for statens udgifter på 3 milliarder kroner. Besparelserne er konkretiseret til en række ministerier, samtidig med at den automatiske 2 pct.-reduktion af de offentlige udgifter (‘grønthøsteren’) kører videre. Det vil have nedlæggelse af 3000 stillinger som konsekvens.
Thor Pedersen (Venstre) fik grønt lys til planens gennemførelse i forbindelse med finansloven for næste år.

Fra besparelseskataloget:
Økonomi- og erhvervsministeriet skal spare på hjemmeservice og støtteordninger til vindmøller. Fødevareministeriet skal blandt andet barbere ordningen for statslige landbrugskonsulenter kraftigt. Udenrigsministeriet skal spare omtrent 85 millioner kroner.
Og Justitsministeriet skal skære i politiets budget i forbindelse med indførelse af ny struktur.

Enhedslisten kalder fyringsplanen for ‘skandaløs’.
– Finansministerens plan om at nedlægge 3000 arbejdspladser i staten er komplet vanvittig i en situation, hvor arbejdsløsheden stiger. Der er jo tværtimod behov for at sætte gang i hjulene og øge investeringer i nye arbejdspladser,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der er finanspolitisk ordfører for Enhedslisten:
– Arbejdsløsheden har været stødt stigende det sidste år og indtil videre har regeringen intet gjort for at rette op på situationen. Absurd nok tager regeringen nu initiativ til at nedlægge yderligere 3000 stillinger.

Ifølge Ritzau har planen udløst et internt slagsmål i regeringen. De konservative er vrede over fordelingen. Store Venstre-ledede ministerier som Indenrigs- og Sundhedsministeriet bliver skånet for ekstraordinære besparelser. En konservativ kilde kalder det eksempelvis for “ret vanvittigt”, at der ikke skal ske ekstraordinære besparelser i Beskæftigelsesministeriet, der har det suverænt største årlige budget på omtrent 80 milliarder kroner.

Straks fra regeringens tiltræden gik minimalstatsmaskineriet i gang: Mønsteret har kun været alt for tydeligt. Personalefyringer, nedlæggelser og sammenlægninger af en lang række råd og institutioner har i særlig grad ramt kontrolfunktioner over for virksomheder, hvis udfoldelsesmuligheder er blevet forøget i alle retninger.

Netavisen 12. juni 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne