Sommerjobs er farlige og underbetalte

Klokken ringer ud. Det er læseferie og snart sommerferie. Det giver for titusindvis af unge mulighed for at tjene en ekstra skærv til fritid og forlystelser. De er samtidigt et yndet objekt for arbejdsgivere, der ser en billig arbejdskraft, hvor regler samtidigt kan tilsidesættes.

Da EU dikterede Danmark at indarbejde reglerne for børnearbejde, skete det angiveligvis i omsorg for de unge. Unge under 15 år blev forbudt at arbejde. Efter det fyldte femtende år er det tilladt at belæsse dem med ugeaviser proppet med reklamer til et ekstremt belastende arbejde med en tilsvarende lav løn.

Arbejdsbetingelserne for de unge i sommerferiejobs er ikke bedre. Mindst hver fjerde arbejdsgiver overtræder reglerne. Det drejer sig om underbetaling og grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven. De unge modtager ofte ikke den ansættelseskontrakt, de har krav på – i øvrigt dikteret af EU, som et led i individualisering af arbejdsmarkedet.
EU og de danske myndigheder gør imidlertid intet for at checke, at arbejdsgiverne overholder reglerne.

Derfor har LO’s Job-patruljer i årevis forsøgt at rette op på forholdene ved at besøge arbejdspladser i sommertiden. I år starter kampagnen på landsplan for første gang samlet den 26. juni. Statistikken fortæller, at 25 pct. af arbejdsgiverne forsømmer sig så groft mod reglerne, at de meldes til fagforeningen, arbejdstilsynet eller politiet.

Job-patruljerne har også til opgave at fortælle de unge om fagforeningernes eksistens og formål med henblik på at organisere dem. Det er straks en vanskeligere opgave som kun sjældent lykkes, da de unge kun er i arbejde midlertidigt om sommeren, ligesom de generelt set har et dårligt indtryk af fagbevægelsens resultater.

Netavisen 19. maj 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater