Krig og krise koster jobs

Grundfos i Bjerringbro fyrer 250 timelønnede i produktionen på grund af krigen i og besættelsen af Irak. Fyringerne begrundes som følge af svigtende afsætning til landene i krigszonen: Saudi Arabien, Dubai, Tyrkiet og Grækenland samt det vigtige amerikanske marked.
Det er en uomtvistelig kendsgerning, at danske lønmodtagere kommer til at betale for krigen i Golfen, men det er samtidig et åbent spørgsmål, hvorvidt det er et svigtende marked i krigszonen, eller hvorvidt Grundfos’ ledelse blot benytter det som en dårlig undskyldning.
Det er i hvert fald en kendsgerning, at Grundfos gennem længere tid har produceret til lager med ansættelsesstop til følge.

I marts gennemførte verdens største producent af vindmøllevinger – LM Glasfiber i Lunderskov – en massefyring af 70. I december fik 137 fyresedlen. I sidste uge stod så 450 yderligere andre for skud. De fleste af dem timelønnede. Fyringerne fordeles på tre geografisk forskelligt beliggende fabrikker.
Der foregår i øjeblikket forhandlinger, men SiD-formanden i Vamdrup, Egon Nissen, tror ikke på, at de kan reducere antallet af fyrede.

Arbejdsløsheden i byggeriet er på et år steget 20 pct. Hver fjerde går ledig. Alene i SiD’s rækker i byggebranchen går 13.555 arbejdsløse. Generelt i SiD har der på et år været tale om en 20 pct. stigning i antallet af ledige. I byggesektoren er udsigterne til forbedringer i konjunkturen heller ikke for gode. Dansk Byggeri har netop offentliggjort en konjunkturanalyse, som fastslår, at tilbagegangen i byggeriet vil fortsætte både i år og næste år.
Det skyldes primært et stort fald i anlægsaktiviteten, mens boligbyggeriet angives til at stige.

Netavisen 24. april 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater