Krigsforbryderen Al-Khazraji

I sidste uge fik krigsforbryderen Al-Khazraji forlænget sin husarrest, der betyder, at han ikke kan forlade landet for direkte at være i centrum for invasionsplanerne mod Saddam Hussein.

Efter langvarige undersøgelser har dansk politi rejst anklage for folkedrab mod den tidligere irakiske hærchef Nizar Al-Khazraji, der i nogle år har boet i Sorø på såkaldt ‘tålt ophold’. Det er en politisk ladet sag med lige så store implikationer som sagen om den tjetjenske Akhmed Sakajev, som Rusland forlanger udleveret for terrorisme.

I forrige uge blev Al-Khazraji anholdt, da han anmodede om at rejse til Saudi-Arabien.
Han ønskede at komme til Saudi-Arabien eller et andet arabisk land for derefter at tage til den kurdiske del af Irak og stå i spidsen for et angreb mod Saddam Hussein.
I stedet blev han ‘surrogatvaretægtsfængslet’ – dvs. at han skulle aflevere sine rejsepapirer og indvilge i at være under tilsyn af dansk politi.

Den danske anholdelse vakte opmærksomhed i den internationale presse og huede ikke Bush-administrationen. USA og den amerikansk opkøbte irakiske opposition, som Al-Khazraji tilhører, har både planer om at sætte ham i spidsen for den eksilirakiske del af krigen mod Irak – og tilmed om at lade ham optræde som Saddam Husseins afløser. Selvom de seneste presselæk fra Pentagon tyder på, at man i stedet satser på at indsætte en amerikansk general som militærguvernør og afløser for Saddam.

Al-Khazraji har fra sit eksil i Sorø været særdeles aktiv i de internationale intriger mod Irak i samarbejde med amerikansk efterretningstjeneste og militær. Ifølge Ekstra Bladet (5.08.02) er Al-Khazraji ‘hjernen’ bag en eksil-irakisk gruppe med hovedbase i Danmark, der har opereret med planer om kup mod Saddam Hussein. Gruppens navn er – i engelsk oversættelse – National Foundation for Salvation, NFS.
Den 63-årige eksgeneral er ifølge avisen den absolutte top-figur i organisationen, som dog også tæller en række andre fremtrædende eksil-irakere.

Nizar Al-Khazraji var generalstabschef for den irakiske hær fra 1987 til 1990. En af de største forbrydelser mod menneskeheden i den nyere tid efter anden verdenskrig blev begået i Halabja i 1988, hvor 5.000 kurdere blev dræbt i løbet af en time ved et gasangreb fra den irakiske hær. Det er ganske enkelt umuligt for Al-Khazraji at løbe fra et ansvar for denne aktion – simpelthen fordi han var hærchef. Nervegasserne var i øvrigt leveret af USA til brug for den daværende irakiske krigsførelse mod Iran.

Al-Khazrajis stilling som generalstabschef i den irakiske hær er simpelthen beviset på hans medskyld i alle de brutale forbrydelser mod kurderne i 1980´erne.
De langvarige danske politiundersøgelser, der nu har ført til, at der er rejst tiltale mod eksgeneralen, kom på tværs af de amerikanske planer med Al-Khazraji. I den internationale presse har sigtelsen mod ham simpelthen været omtalt som ‘et slag mod den amerikanske krigsforberedelse’.

Et større politisk spil har med garanti fundet sted i kulisserne. I modsætning til tilfældet Sakajev er det imidlertid blevet holdt fuldstændig hemmeligt, og dansk presse har overhovedet ikke omtalt amerikansk pression for at forhindre tiltalen mod hærchefen eller for at få den droppet. Der er imidlertid ingen tvivl om, at den er der.

Se
Afsløret: Banditterne Bush vil erstatte Saddam med
Portrætter af Al-Khazraji og hans rivaler i kampen om at efterfølge Saddam
Sunday Herald. Eng.

Se også:
USA vil bruge krigsforbryder i Sorø til at vælte Saddam Netavisen
FET og PET sylter sagen mod hærchefen i Sorø Netavisen
Kupbase mod Saddam i Danmark Ekstra Bladet

Netavisen 27. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne