Fredsvagt vender hjem

Den 24 årige fredsvagt Ole Poulsen fra Odense vender hjem i aften efter sit tre uger lange ophold på Vestbredden. Den sidste tid måtte Ole Poulsen tilbringe i Israelske fængsler.

Pressemeddelelse
Palæstina Fredsvagter

Ole Poulsen blev anholdt, da han sammen med andre internationale fredsvagter forsøgte at beskytte palæstinensere i landsbyen Jayyous ved Tulkarem på Vestbredden under deres protest mod den såkaldte “adskillelsesmur”, som israelerne ønsker at opføre for at adskille sig fra palæstinenserne.
Landsbyen vil blive afskåret fra 80% af deres landbrugsjord ved opførelsen af muren og beboerne vil dermed miste deres eksistensgrundlaget.
Ole blev sidste fredag anholdt sammen med 9 andre fredsvagter. Efter en lille uge i israelske fængsler blev han onsdag løsladt mod kaution. Han kommer nu hjem til Danmark.

En anden dansk fredsvagt Signe Færch, også fra Odense, har hele ugen opholdt sig i Jayyous. Idag havde palæstinenserne planlagt en lignende protest og hendes opgave sammen med andre fredsvagter var igen idag at beskytte dem mod militærets overgreb. Men palæstinenserne turde ikke modsætte sig det israelske militær og demonstrationen blev afbrudt på allerede kl. 10:30.
Sidste fredag blev de flygtende palæstinensiske mænd, kvinder og børn beskudt med tåregas, gummikugler og skarpe skud. Dén oplevelse afholdt dem fra i dag at fastholde protesten. Samtidig har det israelske militær i dag erklæret udgangsforbud for Jayyous´ 3.000 indbyggere.

Signe Færch er frustreret over situationen:
“Landsbybeboerne stoler for meget på os, tror at vi kan sikre at demonstrationen ikke udarter sig, men sådan er det desværre ikke. Tværtimod gik det israelske militær hårdt frem mod børnene som sad forrest i den kæde, som vi havde skabt. Og så opgav palæstinenserne. Situationen blev for farlig”

Militæret påstod overfor fredsvagterne at de agtede at plante nye oliventræer som erstatning for dem de i øjeblikket fjerner til fordel for muren.

Det gav landsbybeboerne en god undskyldning for at stoppe dagens protest.

“Det er skuffende også fordi at vi ikke har kræfter og folk nok til at blive ved med at støtte dem i deres protest. De har afholdt protestdemonstrationer 6 gange nu og alligevel lykkes det militæret hver gang at rykke frem. Det gør alle trætte og det gør mig ked af det. Det er en så klar uretfærdighed, der finder sted og man kan ingenting stille op”.

Signe Færch tager i morgen videre til Tulkarem til nye opgaver.

Hun kan træffes på tlf: +972 67 51 94 20

Ole Poulsen vender hjem til Kastrup med et Austrian Airlines fly kl. 21:25. En gruppe tidligere fredsvagter og herboende palæstinensere vil møde ham i lufthavnen for at give ham et klap på skulderen for hans indsats.

Ole Poulsen kan træffes på telefon: 28 12 48 10

Palæstina Fredsvagter
v. Bent Erik Krøyer
20 81 88 32
Bent Erik Kroyer
Griffenfeldsgade 50
DK 2200 N, Denmark
+45 35 39 99 92
+45 20 81 88 32

Netavisen 23. november 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne