Dansk fredsplan for Mellemøsten er dårlig vin på nye flasker

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening er principielt glad for, at Danmark som EU-formandsland ønsker at bidrage til fred i Mellemøsten. EU-landene har et politisk og økonomisk potentiale, som bør udnyttes i fredens og menneskerettighedernes tjeneste.

Men selve udspillet – som det er beskrevet i pressen – vidner desværre om en fatal mangel på indsigt i de grundlæggende problemer, og har slet ikke taget højde for de erfaringer, der bør drages af Oslo-processen, siger Ole Olsen, formand for Venskabsforeningen.

I udspillet er der ikke et ord om, hvordan der skal tages hånd om de israelske bosættelser, der mere end noget andet står i vejen for en løsning. Så længe de 400.000 bosætteres tilstedeværelse i de besatte områder gør palæstinensernes liv umuligt, giver det ingen mening at arbejde med administrative reformer af det palæstinensiske selvstyre. Hvordan Per Stig Møller vil få gang i en rømming af bosættelserne, savner jeg et svar på, siger Ole Olsen.

Udspillets idé om at udsætte spørgsmålene om de palæstinensiske flygtninge, om Jerusalem og om de endelige grænser endnu et par år, er en dårlig kopi fra Oslo-aftalen. Der er internationalt bred enighed om, at det var fraværet af klare præmisser for løsning af disse spørgsmål, der kørte Oslo-processen af sporet, siger Ole Olsen.

Man får det indtryk, at Udenrigsministeriet slet ikke var til stede på det internationale seminar, som det i samarbejde med FN’s infomationskontor indbød til i juli i København. Her var det gennemgående budskab, at det nu handler om at sætte en klar dagsorden for en endelig løsning, og at der ikke er brug for flere initiativer af foreløbig karakter, siger Ole Olsen.

Det er både trist og pinligt, at dansk og internationalt diplomati i Mellemøsten har udviklet sig til en disciplin, hvor det handler om at forhale det uundgåelige: En israelsk tilbagetrækning fra besatte områder og en retfærdig løsning for de palæstinensiske flygtninge.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer derfor til en gennemgribende omskrivning af den den danske fredsplan. At gå videre på det foreliggende grundlag er at svigte både palæstinensere og israelere, slutter Ole Olsen.

Netavisen 28. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne