Danida stopper for dansk humanitær hjælp til palæstinenserne

Dansk Flygtningehjælp har siden oktober 2001 konsekvent fået afslag på hver eneste ansøgning om humanitær hjælp til nødlidende palæstinensere fra den statslige ulandsorganisation Danida.
Danida mener ikke, at der i den nuværende situation i de besatte områder er behov for humanitær dansk støtte den palæstinensiske befolkning. Dette fremgår med al tydelighed af nye, chokerende oplysninger fra nødhjælpsorganisation Dansk Folkehjælp. Siden 2001 har Danida givet afslag på samtlige ansøgninger om humanitær hjælp herunder til bl.a. medicin, lægeudstyr samt støtte til et hospital i Østjerusalem.

Ansøgningerne om økonomisk støtte til Folkekirkens Nødhjælps humanitære indsats, der ledes af Det Lutheranske Verdenssamfund, beløber sig til 16 millioner kroner de sidste 6 måneder. Der er tale om beløb, der forholdene i de besatte områder taget i betragtning må siges at være beskedne, men alligevel ikke har kunnet vinde gehør hos den statslige, danske ulandsorganisation.

Folkekirkens Nødhjælp har ifølge den internationale chef Elsebeth Krogh, mere end svært ved at forstå, hvad der foregår, ikke mindst set i lyset af den alvorlige humanitære situation. Det er dybt frustrerende, at det er umuligt at få bevilget penge til nødhjælp fra Danida/den danske stat.
Danidas officielle begrundelse for afslagene: – at det for tiden skulle være umuligt at gennemføre de planlagte nødhjælpsprogrammer, tilbagevises kontant af Elsebeth Krogh. Hjælpen når frem til de nødlidende via udsendte folk i området. Der er i øjeblikket seks danskere og to islændinge (de fire medicinstuderende) udstationeret på Augusta Victoria Hospitalet i Østjerusalem. De hjælper til på hospitalet og tilser sårede på mobile lægeklinikker andre steder i området

Uffe Gjerding, programkoordinator for Folkekirkens Nødhjælp, understreger, at der er hårdt brug for hjælp. Halvdelen af den palæstinensiske befolkning lever under FN’s fattigdomsgrænse på to dollar om dagen. Oveni kommer, at mobiliteten i de palæstinensiske områder er nærmest lig nul. De døde kan ikke blive hentet, de sårede kan ikke blive behandlet, og fødevarer kan ikke komme frem. Situationen er så alvorlig, at det er helt nødvendigt, at Folkekirkens Nødhjælp får penge fra Danida, fastslår Uffe Gjerding.
Der er tale om en skandale, som unægtelig mest af ligner en forbrydelse, at den statslige, danske ulandsorganisation, Danida, konsekvent nægter at bevilge økonomisk støtte til humanitær hjælp til nødlidende palæstinensere.

Netavisen 9. april 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne