Hvad skal danske specialtropper i Kirgisistan?

Hvis krigen i Centralasien er slut – hvorfor drager danske soldater så i felten, parate til kamp?
Ifølge Ritzaus Bureau er udsendelsen af danske styrker til den amerikansk ledede kamp mod international terrorisme i Afghanistan er nu gået ind i sin anden fase: Siden begyndelsen af januar har omkring 100 danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset befundet sig i Afghanistan, og nu er turen kommet til at indsætte et Hercules C-130 transportfly og to komplette besætninger på en base i nabolandet Kirgisistan.

Et forberedelseshold på fem mand er fløjet til Manas i Kirgisistan, hvor de skal opbygge den danske del af basen, og torsdag lettede et Gulfstream G-III fly med yderligere 20 soldater og materiel. Fredag blev endnu et fly med materiel sendt af sted, og udsendelsen af soldater og materiel fortsætter i næste uge.
Den samlede styrke vil bestå af 50 mand fra Flyvestation Værløse, og dertil kommer et såkaldt Air Movement Control Element på 28 mand, der skal stå for last og losning af de internationale transportfly, der benytter basen.

Det er endnu ikke afgjort, hvor og hvornår et dansk bidrag på fire F-16 fly skal indsættes i den amerikanske terrorkrig.

Amerikanske baser er blevet opbygget i Kirgisistan, der grænser til Kina og Afdghanistan, og en række andre Centralasiatiske og kaukasiske lande i løbet af Afghanistankrigen.

Hvad laver de danske specialtropper der?

Netavisen 26. februar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne