Gebyrer og gæld: en guldgrube for bankerne

Bankernes gebyrer stiger eksplosivt. På blot et år med hele 22 pct, med næsten en fjerdedel, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det er blevet væsentligt dyrere at have en lønkonto i bankerne og at hæve penge i automater, betale med dankort og veksle penge mv.

De danske banker har været ekstraordinært gode til at styrke profitmulighederne på bekostning af den almindelige befolkning. Det dokumenteres af den seneste opgørelse over bankernes gebyrer. At folk i dag er nødt til at have en lønkonto samt har mange betalingsordninger, som klares via banken, har hævekort, Dankort m.m. udnyttes af bankerne til at sikre sig ekstra indtjening/profit.

Det mener økonom i Forbrugerrådet Kaare Elmtoft. Han finder det skræmmende, at gebyrerne på et år kan stige så voldsomt, som det har været tilfældet, uden nogen opdager det. Ifølge Kaare Elmtoft har bankerne været meget aggressive indenfor de seneste år, både med hensyn at sætte eksisterende gebyrer i vejret og med hensyn til at opfinde nye.

Gebyrerne ser, efter Forbrugerrådets mening, ud til at være en kilde til ren indtjening og ikke kun til at dække administrative udgifter.
Når gebyrerne først er blevet indført, så manipulerer bankerne med dem og kører dem op og ned som en ren pengemaskine, og det var ikke den oprindelige mening med (begrundelse for) gebyrerne. Det er de færreste bankkunder er i dag i stand til overskue, hvor meget det reelt koster at have en konto i en bank.

Samtidig går flere og flere til bankerne eller realkreditinstitutter for at låne. Danskernes private gæld vokser eksplosivt.
Hver eneste voksen person i Danmark i alderen mellem 20 og 65 har i dag (gennemsnitligt, selvfølgelig) en gæld på 342.000 kr.
Det er 110.000 kr. mere end i 1995.

Det viser en beregning, foretaget af bankanalytiker Bjarne Jensen fra BJ Consult, på baggrund af tal fra Danmarks Nationalbank, skriver Erhvervsbladet.
Gennem de sidste seks år er danskernes samlede private gæld vokset med 308 mia. kr. Det svarer til en stigning på 57 pct. .
Den samlede gæld er siden 1995 øget med 677 mia. kr., og heraf tegner husholdningerne sig for 60 pct. af udvidelsen.
Danskernes private gæld var ved udgangen af november sidste år nået op på 1.129 mia. kr.

Netavisen 17. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne