Udlicitering: Offentligt ansatte jaget vildt

Udsigterne til fyring af offentlige ansatte i forbindelse med privatiseringen af kommunalt arbejde er hastigt voksende. Senest er Københavns Kommune blevet anklaget for at ofre kommunalt ansatte i forbindelse med udliciteringen af kommunale IT-opgaver.

I forvejen er der på bare lidt længere sigt ingen som helst garanti for, at de offentlige ansatte bevarer deres job i forbindelse med, at private firmaer overtager arbejdsområder fra kommunerne. Hidtil har det dog været gældende praksis, at de firmaer, der vandt udliciteringen af offentligt arbejde, overtog samtlige kommunalt ansatte, der dermed var sikret ansættelse i det mindste i en kortere periode efter udliciteringen.

Det er denne sikkerhed i ansættelsen, som loven om virksomhedsoverdragelse skulle være en garant for, som Københavns Kommune nu ikke længere vil håndhæve. I 1998 vandt KMD udliciteringen af de kommunale IT-opgaver og overtog 240 kommunalt ansatte IT-medarbejdere. Nu skal opgaven påny udliciteres, men i denne omgang uden krav om, at de tidligere kommunalt ansatte skal genansættes i det nye firma, der eventuelt overtager kommunens IT-arbejde.

I alt 80 af de tidlige kommunalt ansatte IT-arbejdere sikres dermed ikke fortsat arbejde i forbindelse med den ny udlicitering.
At det drejer sig om 80 ansatte, ikke 240, hænger sammen med, at resten af de tidligere kommunalt ansatte IT-arbejdere er blevet overført til andet arbejde indenfor KMD siden firmaets overtagelse af de kommunale arbejdsopgaver. Vinder KMD ikke den ny udlicitering, fyres de 80 ansatte, der arbejder med de kommunale IT-opgaver – og overgår ikke, som loven foreskriver, automatisk til det nye firma, der overtager opgaverne.

Ifølge Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) så ignorerer Københavns Kommune simpelthen loven om virksomhedsoverdragelse, og skulle Københavns Kommune få held med sit foretagende, frygter FOA for, at fremgangsmåden vil blive kopieret af andre kommuner – eller med andre ord: vil danne præcedens. Formanden for FOA Poul Winckler udtaler, at Københavns Kommunes fremgangsmåde ligner menneskehandel – uden etik og moral.

I forvejen er de offentligt ansatte jaget vildt i forbindelse med udlicitering, men tanden har fået end en tak, med minde Københavns Kommunes praksis underkendes som værende i strid med loven om virksomhedsoverdragelse, hvilket FOA lover at ville arbejde for.

Netavisen 22. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne