Ulandshjælp går i sort

For at nå sit nedskæringsmål for den kommende finanslov på i alt 7 milliarder kroner vil regeringen spare yderligere på den danske ulandshjælp. Nu tyder alt på, at nedskæringerne på ulandshjælpen endog øges med godt 300 millioner kroner. En stor del af de 1,8 milliarder, som de foreslåede besparelser nu løber op i, findes via nedskæringer på den såkaldte miljøbistand. Den skal barberes med over 40 pct./halveres fra godt 1 milliarder til 500 millioner kroner.

De to tidligere regeringspartier, S og R, beskylder VK-regeringen for at udsende forkerte signaler til omverdenen ovenpå terrorangrebet på USA d. 11. september ved at skære ned på ulandshjælpen. De lagde om til en ændring af den danske ulandshjælp, så den i højere grad blev givet til ustabile lande, hvor social uro truede magtforholdene, lande, hvor vestligt sindede men stærkt ufolkelige regeringer sad løst i sadlen som bl.a. i den arabiske verden/Nordafrika.

Hjælpen til disse lande skulle bl.a. gå til at styrke landenes indre sikkerhed – herunder til at uddanne politistyrker efter “vestlige normer” – for at hindre fundamentalistiske muslimske grupper i at kunne udnytte den voksende sociale modstand imod de utålelige vilkår, som befolkningen lever under. Det er ikke så meget bekymringen for folkene i d. 3. verden, der ligger bag de tidligere regeringspartiers kritik af VK-regeringens foreslåede nedskæringer på ulandshjælpen.

Den danske ulandspolitik havde også under den daværende regering Rasmussen blandt formålene at støtte EU’s udenrigspolitiske interesser/politiske og økonomiske indflydelse i den tredje verden. Nu frygter man, at denne politik vil lide skade.

Netavisen 21. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne