FDB-ansatte betaler prisen for monopolisering af markedet

Den yderligere monopolisering af dagligvaremarkedet i Norden, som vil ske via fusionen mellem de kooperative dagligvarekæder i Sverige, Norge og Danmark fra nytår, vil komme til at gå ud over de ansatte i form af kraftigt forringede arbejdsforhold.
De ansatte i FDB, eller som det kooperative foretagende i denne forbindelse kaldes: COOP Danmark, skal løbe stærkere næste år. 1. januar fusionerer den danske mastodont indenfor dagligvarebranchen med de tilsvarende kooperative foretagender i Sverige og Norge.

Den styrkede monopolstilling skal udnyttes til at presse lønsomheden i vejret. Også i COOP Danmark, lover administrerende direktør, H.C. Madsen.
Effektiviseringer og rationaliseringer vil blive sat i værk, så de ansatte vil komme til at yde en større indsats end i dag. Indtjeningen/profitten har længe været alt for lav set med ledelsens øjne, så derfor skal pisken svinges yderligere over de ansatte. Kraftige tempoopskruninger og andre forringelser af arbejdsforholdene er i vente for de 20.000 FDB-ansatte. Men derimod er der ingen fyringer i vente, bedyrer direktøren.

FDB er i forvejen den største monopol-dagligvarekæde på det danske marked med en markedsandel på 38 pct.. Skarpt forfulgt af det A.P. Møller-ejede Dansk Supermarked. COOP Norden, som navnet kommer til at blive på det fælles kooperative foretagende efter fusioneringen, vil sidde på lidt under en tredjedel af det skandinaviske marked og have en omsætning på godt 100 milliarder kroner, 3000 butikker og 64.000 ansatte.

Netavisen 14. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne