Privat sygeforsikring til venteliste-operationer på vej

Et af regeringens forsøg på omgå sit højtideligt lovede skattestop, nemlig med indførslen af ny privat sygesikring for at dække udgifterne til at nedbringe de lange ventelister på en række sygdomme/operationer, er havnet i modvind – men nu fremlægger indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen et såkaldt ‘kompromisforslag’.

Der var i første omgang ikke parlamentarisk flertal for indførslen af en ny privat sygeforsikring, der efter regeringens planer skal finansiere betalingen af operationer på private hospitaler og hospitaler i udlandet. Dansk Folkeparti (DF) har foreløbigt vendt fingeren nedad.

DF vil, hedder det, ikke medvirke til, at kommunerne skal kunne tegne forsikringer for borgerne for at kunne blive opereret hurtigere på sygehus – enten i offentligt eller privat regi. Begrundelsen er, at der er tale om en glidebane, der vil sætte skel i befolkningen. I mange tilfælde vil der blive tale om, at kommunerne ikke forsikre samtlige borgere, men højst de erhvervsaktive.

Regeringen bedyrer, at det kun er tanken med oprettelsen af de nye sygeforsikringsordninger, er, at kommunerne skal forsikre samtlige sine indbyggere som Farum Kommune har lagt op til. Det kan meget vel tænkes, at folk på overførselsindkomst ikke omfattes af forsikringerne og dermed ikke kommer hurtigere i behandling. Tværtimod.

Desuden er der tale om, at folk skal betale dobbelt for at kunne blive opereret på sygehus, både over skattebilletten og via en kommunal sygeforsikring.

I realiteten er forslaget en bombe under det offentlige sygehusvæsen. Det vil – på trods af regeringens forsikringer om at det vil styrke de offentlige sygehuse – udvide den private hospitalssektor væsentligt og øge profitmarginernes indflydelse på hele sundhedsvæsenet.

Selv den kommende formand for Kommunernes Landsforening, Eigil W. Rasmussen, som er medlem af regeringspartiet Venstre, er skeptisk overfor forslaget. Han udtaler, at han gerne ser, at vi har et solidarisk samfund, hvor det at komme på sygehus og at blive opereret er noget, der fungerer i fællesskab.

Den nye skat, undskyld private sygeforsikring, vil være en økonomisk saltvandsindsprøjtning til de private sygehuse og de firmaer såsom ISS, der har julelys i øjnene med hensyn til fed profit på den såkaldte bekæmpelse af ventelisterne. Forsikringen vil gå til betaling for behandlingen i privat regi og eventuelt på udenlandske sygehuse.

For regeringen er det mest afgørende at skabe et gennembrud i forhold til selve grundtanken: Derfor har han efter Dansk Folkepartis udmelding om modstand fremlagt et forslag om en tidsbegrænset ordning (indtil ventelisterne er væk). Det kommer de ikke – eller også bliver tidsfristen forlænget, når det først er vedtaget. Det er let at lave lort, sværere at få det fjernet igen.

Se også
ISS vil operere ventelister

Netavisen 11. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne