ISS vil operere ventelister

Den skandaleramte multinationale rengørings- og servicekoncern ISS har fået blod på tanden. Med den nyudnævnte finansminister, men indtil da administrerende direktør i Jysk Rengøring/ISS – Thor Pedersen – på en central post i den nye VK-regering og med de omfattende privatiseringsplaner, denne nye regering har fremlagt, ruster ISS sig til skærpet kamp om de nye profitgivende markeder.

De mange privatiseringsskandaler omkring ISS Care Partner, der har ført til opsigelse af kontrakter med ISS vedrørende børnepasning i bl.a. Assens og Farum Kommune, og nu senest rengøringen på Handelhøjskolen i København, får ikke ISS til at holde sig tilbage. Udsigterne til massevis af profit på overtagelsen af offentligt arbejde skal udnyttes fuldt ud. Af samme grund har ISS kastet sig ud i en priskrig omkring tilbud om behandling af de mange folk på ventelister til sygehusene.

ISS tilbyder simpelthen folk, som står på ventelister i Danmark, behandling for de fleste operationer til rene dumpingpriser. I Sverige, hvor ISS allerede har foden indenfor. De danske private hospitaler kan slet ikke hamle om med ISS´s priser, som de kalder for helt urealistisk lave. Her frygter man, at ISS kører med rene discountpriser på operationer for at komme ind på markedet, og at kvaliteten på operationerne bliver derefter.

Med andre ord: at de mange skandaler omkring den elendige service, som ISS er blevet berygtet for indenfor bl.a. rengøring og service, vil sprede sig til sygehusoperationer i privat regi. En af følgerne af privatiseringen af sygdom samt den benhårde kamp om de mange patienter, der står på venteliste til de offentlige sygehuse vil højst sandsynlig blive ringere service i form af discount-operationer.

Erfaringerne med privatiseringen af børnepasning, rengøring mv. fortæller deres tydelige sprog. Det er brugerne og de ansatte, der kommer til at betale prisen for privatiseringen. Når først ISS og andre private firmaer er rykket ind på markedet, så udnyttes situationen endog til at sænke serviceniveauet yderligere, løn- og arbejdsforhold forringes og priserne skrues i vejret, så profitterne sikres.

Netavisen 8. december 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne