Milliardbedrag omkring Nordsøolien fortsætter

Statens har foræret et tocifret milliardbeløb til olieselskaberne på sin kulbrinte skatteaftale. Alene sidste forærede staten A. P. Møller mindst 5 mia. kr. i skattenddragelse på olie og gas i Nordsøen, fastslår regeringsudvalg. Nye skatteregler for fremtidige koncessioner skal gøres neutrale: Ved afkast højere end den normale rente betales skat – bliver afkastet lavere betaler staten penge til olieselskaberne.

Statsmagten har i årevis ladet oliekoncernerne A.P. Møller, Texaco og Shell tømme den danske undergrund for olie og gas i Nordsøen og stikke superprofitterne lige ned i lommen. Siden 1981, da den daværende regering indgik en særlig gunstig skattefidus med olieselskaberne – den såkaldte kulbrinteskat – har staten foræret olieselskaberne et tocifret milliardbeløb alene på denne ene fidus. Disse tal bekræftes i en rapport fra Regeringens kulbrinteudvalg, som blev offentliggjort i går.

Rapporten er lavet af et embedsmandsudvalg suppleret med eksperter fra Danmark og Norge. Det foreslår at indrette et nyt neutralt skattesystem sådan, at staten beskatter olieproduktionen, hvis den giver et højere afkast end den normale rente. Bliver afkastet lavere, skal staten betale penge tilbage til selskaberne.

Rapportens oplysninger får den socialdemokratiske skatteminister Frode Sørensen til at sige, at nye og fremtidige skatteaftaler med oliemonopolerne må laves lidt smartere. Den nuværende ordning for A.P. Møllers, Texacos og Shells vedkommende skal der ikke røres ved. De skal fortsat kunne plyndre samfundsrigdomme og råstoffer, hente superprofitter uhindret hjem – – – for statsapparater er helt i monopolernes tjeneste.
Skatteministeren kalder blot denne ordning “uhensigtsmæssig”!!

At regeringsudvalget overhovedet offentliggør tal, der bekræfter, at staten således med sin kulbrinteskat har foræret oliemonopolerne ca. 15 milliarder kr. skyldes, at de allerede er blevet afsløret. Ikke mindst Enhedslisten har gennem spørgsmål i Folketinget fået dette bedrag frem i lyset.

Desværre synes Enhedslisten at gå efter et højere mål end at få ram på monopolkapitalen: samarbejdet med og understøttelsen af den Socialdemokratiske regering. Det selv samme Euro-socialdemokrati, der holder hånden over og fodre monopolerne. Det Socialdemokrati, der for mindre end 14 dage siden erklærede Danmark klar til krig og den kommende finanslov ændret til en krigsfinanslov.

Til det Socialdemokrati siger Enhedslistens Frank Aaen (pressemeddelelse 1.10.01) : “Rapporten er et virkelig godt redskab til finanslovsforhandlingerne, hvis regeringen vil udnytte sin sidste chance til at gennemføre en social og retfærdig finanslov inden valget,
Socialdemokratiet – en social og retfærdig krigsfinanslov!!!!!

Ved sidste års sorte finanslovsforlig lod SF og Enhedslisten sig spise af med, at hele denne åbenlyse skandale blev gemt ned i et udvalg – det kulbrinteudvalg, der nu har afgivet rapport. Men ikke nok med det: udvalget blev nedsat under forudsætning af, at ændrede skatteregler kun skal gælde for nye koncessioner!
Ved Folketingets åbning se Fra valgblålys til krigsbudget

Læs i øvrigt følgende beretning om, hvordan Miljø- og Energiminister Svend Auken i maj måned måtte erkende, at regeringen havde løjet overfor alle inklusive Folketinget omkring opgørelser af DUC-selskabernes profitter på Nordsøolien.
Endnu en såkaldt
Regnefejl på flere mia. kr.

Netavisen 2. oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne