Medicinalfirmaerne scorer kassen

Medicinprisernes og profitternes himmelflugt fortsætter. Udviklingen af den særdeles givtige danske medicinalindustri sker ikke mindst gennem de store offentlige indkøb af medicin til sygehusene – og hverken for sygehusene eller for medicinbrugerne er der udsigter til andet end nye stigninger. På et halvt år er medicinpriserne steget med ikke mindre end 10 pct. – og de forventes at være steget med 20 pct. inden årets udgang.

Lægemiddelstyrelsens halvårsopgørelse af medicinpriserne viser en stigning i amternes udgifter på et halvt år med 350 mio. kr. i forhold til første halvår 2000. Det er en stigning på over 10 pct.,

Sygehusenes udgifter til medicin er mere end tredoblet på fem år. Alene i år ventes de at stige med næsten 20 pct. Amterne havde forventet et lille fald i år for udgifterne til sygesikring – fra 4,5 mia. kr. til 4,3 mia. I stedet ventes de nu at passere 5 mia.

Medicinpriserne er eksploderet siden det midlertidige prisstop blev ophævet sidste år og nye tilskudsregler trådte i kraft. Fra 1996 til 2000 er udgifterne til medicin fra hospitalernes fælles indkøbscentral Amgros steget fra 360 mio. kr. til over en mia. – næsten en tredobling. Og i år forventes det at stige med yderligere en femtedel – til 1,2 mia. kr.
Hovedårsagen til prisstigningerne er nye og angiveligt bedre produkter – som er væsentligt dyrere end de gamle.

Sidste år gennemførtes nye tilskudsregler, der angiveligt skulle tvinge medicinpriserne ned. I stedet betød de, at især ældre og patienter med kroniske lidelser kom til at betale højere priser på livsvigtige præparater. I juni i år vedtog Folketinget igen en lov om nye tilskudsregler og ophævede et midlertidigt prisstop. Ifølge den skal de danske medicinpriser ligge på niveau med det europæiske gennemsnit. Siden er det europæiske prisgennemsnit steget – fordi EU har pillet lavprislande som Grækenland, Spanien og Portugal ud af statistikken!

Se også:
Medicineksplosion

Netavisen 4. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne