Kritisk læge fængslet

Sidste år fortalte speciallæge i psykiatri Kjeld Fruengaard om 5 tilfælde af politivold på politigården i Odense. Han er nu fængslet – sat i forvaring som det officielt hedder – af Odense Politi, der vil tvinge ham til at bryde tavshedspligten og spytte ud med navnene på ofrene. Fruengaard fremsatte kritikken i en avisartikel, baseret på oplysninger fra patienter.
Det skulle han ikke have gjort: Han er nu selv i politiets varetægt.

Kjeld Fruengaard blev mod al sædvane buret inde på trods af, at hans advokat Bent Unmack Larsen havde kæret kendelsen fra i fredags om at han skulle sættes i forvarring/fængsles, indtil han brød sin tavshedspligt, til landsretten. Politiet i Odense ønskede ikke at afvente ankesagen og troppede op på lægens adresse fredag aften og satte psykiateren i Odense Arrest.

Advokat Bent Unmack Larsen er dybt chokeret over politiets fremfærd. De to betjente, der anholdte Kjeld Fruengaard, satte ifølge advokaten alle menneskelige hensyn til side. Han understreger, at han sjældent har set så uanstændig en behandling og undrer sig kraftigt over, hvorfor statsadvokaten, der gav ordren til fængslingen farer så hårdt frem. Det er helt uhørt.

Statsadvokaten ønsker på politiets vegne at lægge maksimalt pres på Kjeld Fruengaard for at få ham til at udlevere navne og cpr-numre på de fem patienter, som – efter eget udsagn – har været udsat for vold på politigården i Odense.
Den fynske speciallæge i psykiatri risikerer at sidde bag tremmer i op til 6 måneder med mindre han bryder sin tavshedspligt, da først Landsretten, siden Højesteret, har givet politiet medhold i, at det er fuldt i orden at bruge forvaring som et tvangsmiddel overfor speciallægen for at få ham til at angive de 5 personer, på hvis vegne han har klaget.
Naturligvis hedder det sig, er det for at opklare sagerne, for efterforskningens skyld, at man farer så hårdt frem.
Efter Højesterets behandling af sagen har Lægeforeningen afvist at støtte ham og opfordret ham til at give politiet de krævede oplysninger.

Netavisen 13. juni 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne